POTRESLI JAVNOST

Ovo su najveće pljačke u BiH: Uzeli su se milionski iznosi

Velika pljačka se desila 2006. godine, kada je opljačkan transport novca Privredne banke u Sarajevu sa 2,2 miliona eura

Pripadnici MUP-a KS. Fena

S. S.

18.5.2024

Javnost je potresao slučaj krađe u Banjoj Luci, kada su lopovi koji su došli iz Gruzije, od vlasnice mjenjačnice ukrali oko dva miliona KM.

Jedan je uhapšen, a traga se za njih deset. U nastavku donosimo neke od najvećih krađa u BiH. 

Najveća pljačka se desila 2010. godine kod Širokog Brijega, kada su naoružani razvojnici napali vozilo firme za obezbjeđenje, pokupili novac i nestali u nepoznatom pravdu.

Oni su imali puše i raketne bacače, a a radnicima su rekli da napuste vozilo. Uzeli s 3,62 miliona eura, a onda su opljačkali i prateće vozilo u kojem se nalazilo 150.000 KM. Ova pljačka nikada do kraja nije rasvijetljena.

Velika pljačka se desila 2006. godine, kada je opljačkan transport novca Privredne banke u Sarajevu sa 2,2 miliona eura.

Grupa Zijada Turkovića od četiri pljačkaša je 2007. godine, predstavljajući se kao uposlenici SIPA-e, ušla u Kargo centar na Međunarodnom aerodromu Sarajevo i iznijela tri vreće sa novcem. U njima se nalazilo oko 2,5 miliona KM, a trebao je otići za Credit Suisse banku u Švicarskoj. 

Jedno od većih razbojništava je i ono iz 2015. godine, kada je presretnut transport novca Pavlović International banke kod Han Pijeska. Tada je ukradeno 1,8 miliona KM.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.