GLOBUS

Tramp želi zakonom omogućiti poslodavcima da otpuštaju homoseksualce

Avaz.ba

28.9.2017

Ministarstvo pravosuđa SAD pojavilo se na saveznom sudu te izjavilo da bi poslodavcima trebalo omogućiti otpuštanje radnika koji su homoseksualci, piše Vice News.

Instruktor padobranstva Donald Zarda tužio je kompaniju "Altitude Express" te naveo da su ga prije sedam godina otpustili zbog njegove seksualne orijentacije. Suci drugostepenog suda u Njujorku sada moraju odlučiti da li Zakon o građanskim pravima iz 1964. godine, koji brani spolnu diskriminaciju, također brani diskriminaciju na temelju spolne orijentacije.   

Odvjetnik ministarstva pravosuđa Hašim Mopan (Hashim Mooppan) izjavio je da - poslodavci imaju pravo razmatrati spolno ponašanje zaposlenika izvan radnog vremena. Postoji razlika između spola i seksualne orijentacije-. 
 

Međutim, druga vladina agencija također se pojavila na sudu kako bi iskazala oprečno mišljenje. 

Komisija za jednakost pri zapošljavanju izjavila je da Zakon o građanskim pravima štiti homoseksualne zaposlenike. Sutkinja Rosemari Puuler (Rosemary Pooler) izjavila je da je "malo zbunjujuće što su dvije vladine agencije na suprotnim stranama".

  Mupan nije želio odgovoriti na pitanje da li se ministarstvo konsultovalo sa svojim odjelom za diskriminaciju. 

Kada ga je sudija Đerard Linč (Gerard Lynch) upitao je li u redu diskriminirati ljude prema spolu, odgovorio je - postoje stvarne, fizičke razlike između muškaraca i žena - piše portal Law. 

Dodao je da poslodavci također imaju pravo otpustiti radnike zbog ponašanja izvan radnog mjesta, kao što je promiskuitet. 
 

Slučaj bi uskoro mogao završiti na Vrhovnom sudu. 

Zarda je umro nakon podizanja optužnice, ali njegov partner Bil Mur i sestra Melisa nastavili su borbu. 

Drugi američki drugostepeni sud u aprilu je odlučio da Zakon o građanskim pravima štiti građane protiv diskriminacije na temelju spolne orijentacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.