AMERIKA

Umro je čovjek koji je pokušao spriječiti najveću katastrofu u historiji NASA-e

Uzrok smrti bile su zdravstvene komplikacije nakon nedavnog pada, objavila je njegova kćerka

Alan Mekdonald. Agencije

Fu. M.

10.3.2021

Alan Mekdonald (Allan J. Mcdonald), inženjer koji je prohladnog januarskog jutra 1986. godine pokušao zaustaviti lansiranje spejs šatla "Challenger", naglašavajući mogući učinak hladnoće na njegove pogonske rakete i koji je, nakon što se letjelica raspala prilikom lansiranja, javno otkrio o čemu se radi kad su vladini dužnosnici pokušali prikriti njegovo nezadovoljstvo, umro je u subotu u Ogdenu u američkoj saveznoj državi Utah u dobi od 83 godine, prenosi "The New York Times".

Uzrok smrti bile su zdravstvene komplikacije nakon nedavnog pada, objavila je njegova kćerka. On je bio 26-godišnji zaposlenik Morton Thiokola, dobavljača odgovornog za pogonske rakete, kad je stigao Svemirski centar "Kennedy" na Floridi nekoliko dana prije lansiranja 28. januara 1986.

Trebala je to biti prva misija koja će u svemir povesti civila. Tadašnji američki predsjednik Ronald REgan (Reagan) planirao je istaknuti taj događaj u svom govoru o stanju nacije, koji je slučajno bio zakazan istog dana kad i lansiranje. No, Mekdonald je bio rezerviran u pogledu lansiranja.

Naime, pogonske rakete šatla sadržavale su niz gumenih brtvi i bio je zabrinut da bi se na niskim temperaturama te brtve mogle stvrdnuti i propuštati gorivo, što bi moglo izazvati eksploziju rakete.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.