BIVŠI NBA IGRAČ

Denis Rodman kaže da ide u Rusiju da pokuša da oslobodi Britni Grajner

Ukoliko ode u Rusiju, to neće biti prvi put da je pokrenuo neformalne diplomatske korake sa nekim međunarodnim liderom koji ima zategnute odnose sa SAD

Denis Rodman. Agencije

H. J. I.

21.8.2022

Bivši NBA igrač Denis Rodman planira da otputuje u Rusiju da traži oslobođenje Britni Grajner, jedne od najboljih košarkašica svijeta, zvijezde ženskog NBA (WNBA), koja je ranije ovog mjeseca osuđena na zatvorsku kaznu od devet godina, zbog posjedovanja droge.

- Dobio sam dozvolu da odem u Rusiju i pomognem toj djevojci. Pokušat ću da odem ove sedmice - rekao je Rodman za NBC News.

Ukoliko ode u Rusiju, to neće biti prvi put da je pokrenuo neformalne diplomatske korake sa nekim međunarodnim liderom koji ima zategnute odnose sa SAD, podsjeća NBC News.


"Znam Putina veoma dobro"

Rodman je tokom prethodne decenije njegovao vezu sa sjevernokorejskim liderom Kim Džong Unom, nekoliko puta posjetivši tu izolovanu zemlju.

On je za ruskog predsjednika Vladimira Putina rekao da je "kul" nakon puta u Moskvu 2014. Godine 2018. pojavio se na marginama sastanka bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa i Kima u Singapuru, a sebi je pripisao i pomoć da se obezbijedi oslobađanje Amerikanca Keneta Bea iz Sjeverne Koreje.

Rodmanu nije potrebna neka specijalna dozvola od američkih vlasti da bi ušao u Rusiju, samo viza iz Moskve, ali je State department izdao savjetnik za putnike u kojem snažno obeshrabruje američke građane od posjete toj zemlji.

Mada je uspostavio mnogo bolje odnose sa Kimom, Rodman je uvjeren u svoje razumijevanje ruskog predsjednika.

- Znam Putina veoma dobro - poručio je.


U pritvoru od 17. februara

Britni Grajner je od 17. februara u pritvoru u Rusiji jer je pred ukrcavanje na let za SAD uhapšena pošto je kod sebe imala nedozvoljenu supstancu – ekstrakt ulja od kanabisa koji se koristi za elektronske cigarete, što nije legalno u Rusiji. Zaprijećena kazna za ovo krivično djelo u Rusiji je i do 10 godina zatvora.

Dosad su brojne ličnosti iz američkog javnog života apelovale na ruske vlasti da oslobode osvajačicu dvije olimpijske zlatne medalje – političari iz SAD, WNBA i NBA zvijezde, ali i Britnina supruga Šerel Grajner.

Bilo je govora i da će Grajner biti "razmijenjena" za jednog trgovca oružjem u dogovoru američkih i ruskih vlasti, ali od takve pogodbe trenutno nema ništa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.