SAOPĆENJE

Objavljeno kojom će krunom biti okrunjen kralj Čarls

Podrazumijeva se da će svečanost sadržavati iste središnje elemente tradicionalnog obreda

Krunidba će se održati u subotu, 6. maja 2023.. Twitter

Z. K.

4.12.2022

Kruna svetog Edvarda uklonjena je iz Londonskog tornja kako bi bila prilagođena za britanskog kralja Charlesa III. ususret njegovoj krunidbi, objavila je Buckinghamska palača u subotu. 


Londonski toranj

Buckinghamska palača je rekla da su historijski krunski dragulji premješteni kako bi se mogli prilagoditi prije ceremonije krunidbe 6. maja. Premještanje neprocjenjive krune je držano u tajnosti dok nije sigurno dostavljena zlatarima.

Smatra se da se inačice krune sv. Edvarda koriste za krunidbu britanskih i engleskih monarha od 13. stoljeća. Trenutna je kruna izrađena za Charlesa II. 1661. kao zamjena za srednjovjekovnu krunu koja je rastaljena 1649.

Smatralo se da original datira iz 11. stoljeća, kada je pripadao kraljevskom svecu Edvardu Ispovjedniku, posljednjem anglosaksonskom kralju Engleske. Kruna svetog Edvarda pojavljuje se u kraljevskom grbu Ujedinjenog Kraljevstva, logotipu Kraljevske pošte i na značkama oružanih snaga.


- Kruna svetog Edvarda, povijesni središnji dio kraljevskih dragulja, uklonjen je iz Londonskog tornja kako bi se omogućio početak prilagodbe ususret krunidbe u subotu, 6. maja 2023. - stoji u saopćenju Buckinghamske palače objavljenom u subotu.

Krunidba će se održati u Westminsterskoj opatiji, osam mjeseci nakon monarhovog stupanja na prijestolje i smrti kraljice Elizabete II.

Podrazumijeva se da će svečanost sadržavati iste središnje elemente tradicionalnog obreda, koji je zadržao sličnu strukturu više od hiljadu godina dok će istodobno uzeti u obzir duh našeg vremena. Očekuje se da će Charlesova krunidba biti manjih razmjera i da će biti kraća, a neki smatraju i da bi mogla trajati svega sat.


Anglikanski obred

Također se očekuje da će biti više uključiva nego prošle krunidbe u Britaniji, koja se sastoji od više vjera, no svakako će se raditi o anglikanskom obredu, pri čemu će kraljica supruga biti okrunjena zajedno s Charlesom.

Broj gostiju bit će smanjen s 8.000 na otprilike 2.000, a od njih će se očekivati da nose odijela i haljine umjesto ceremonijalne odjeće, a niz rituala, poput davanja zlatnih poluga novom vladaru, bit će ukinut.

Saopćenje Buckinghamske palače objavljeno je nakon što je britanski dnevni list Daily Mirror pisao da kralj, zbog sve većih životnih troškova u Britaniji, planira jeftiniju ceremoniju manjih razmjera od svečanosti krunidbe pokojne kraljice 1953., koja je trajala oko tri sata.

Ipak, dio Britanaca je bijesan jer će kraljevske porodice organizirati krunidbu u vrijeme krize i inflacije. Neki jedva čekaju krunidbu i smatraju da će novi kralj i kraljica unijeti malo glamura i radosti u tužnu svakodnevicu Britanaca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.