BIVŠA NJEMAČKA KANCELARKA

Merkel primila UNESCO-ovu nagradu za mir

Odlučili smo poštovati ta načela u našoj migracijskoj politici, rekla je Merkel

Angel Merkel: Primila nagradu. AP Photo / Diomande Ble Blonde

A. O.

9.2.2023

Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel primila je UNESCO-ovu nagradu za mir Feliks Hauphuet-Boigni (Felix Houphouet-Boigny) na prigodnoj svečanosti jučer u glavnom gradu Obale Bjelokosti, zbog odluke da 2015. godine u svoju zemlju primi velik broj izbjeglica.

- Odbor je htio odati priznanje odvažnoj odluci koju ste donijeli 2015. o prihvatu više od milion izbjeglica, dok su istovremeno toliki pozivali na zatvaranje Evrope. Vi ste u tom trenutku bili oličenje političke hrabrosti - rekla je Odri Azoulaj (Audrey Azoulay), glavna direktorica UNESCO-a.

Ljudska prava

- Poštovati, čuvati i s drugima dijeliti ljudska prava je zadaća svih nas. Odlučili smo poštovati ta načela u našoj migracijskoj politici. A to je bilo moguće samo zato što su mnogi zasukali rukave na terenu - uzvratila je Merkel za govornicom zaklade Feliksa Hauphuet -Boignija, koja je dobila ime po prvom predsjedniku Obale Bjelokosti.

Merkel, koja je 16 godina vodila Njemačku, primila je 2015. i 2016. više od 1.2 miliona izbjeglica i azilanata na vrhuncu migrantske krize koju je poticao rat u Siriji.

Otvoriti granicu

- Uprkos protivljenju javnosti, odlučili ste otvoriti njemačke granice za izbjeglice koji su bježali s područja sukoba. Podsjetili ste sve svjetske lidere na obavezu solidarnosti prema svim ljudskim bićima - istaknuo je predsjednik Obale Bjelokosti Alasan Ouatara (Alassane Ouattara).

Oko dvije hiljade ljudi bilo je pozvano na dodjelu ove nagrade koja je uvedena 1989., a dosad su je dobili među ostalima Nelson Mandela, Jaser Arafat (Yasser Arafat), Jitzak Rabin (Yitzhak) i Francis Holande (Francois Hollande).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.