"PLAČLJIVO PREDAVANJE"

Kasparov: Putin je zvučao kao čovjek koji zna da je izgubio

Slobodni svijet se probudio nakon decenije sna, koja su uslijedila nakon Hladnog rata, rekao je Kasparov

Kasparov: Slava Ukrajini. Printscreen

A. O.

22.2.2023

Bivši svjetski prvak u šahu i žestoki kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina, Gari Kasparov oglasio se na Twitteru dajući osvrt na jučerašnji govor Putina.

- Putinovo plačljivo, neiskreno predavanje zvučalo je još patetičnije kad ga se stavi u kontekst s liderima EU u Minhenu, Bajdenom i Zelenskim u Ukrajini te Bajdenom i Dudom (poljskim predsjednikom, op.a.) u Varšavi. Diktator strah i mržnja protiv optimizma i jedinstva slobodnog svijeta - objavio je Kasparov.

Nemoćne laži

Između ostalog, Kasparov navodi da Putinove nemoćne laži i bulažnjenje razotkrile su koliko malo svijet treba Rusiju, ali i koliko malo je se treba bojati.

- Napuštanje pregovora koje već ignorira, potrošene nuklearne prijetnje koje bi okončale njegov jadni život, cmoljenje o ratu koji je sam započeo i mogao bi ga završiti u jednoj sekundi – poručio je Kasparov.

Kasaprov je dodao da on ne čita misli, ali kako kaže, bio je u pravu u vezi Putina već dugo vremena.

- Izgledao je i zvučao kao čovjek koji zna da je izgubio, koji zna da laže čak i samom sebi, ali se nada da njegovi neprijatelji to još ne shvaćaju. U poziciji gubitnika postoji tendencija da se krene još tvrđe, da se ide s ishitrenim potezima i glumi samouvjerenost. Očajnička hrabrost osuđenih na propast. Sve dok Ukrajina i saveznici ne trepnu i nastave povećavati pritisak, pobjeda je sigurna. Kao što sam rekao već puno puta, Putin nije igrač šaha. On je pokeraš, blefer dobar samo u iskorištavanju neodlučnosti protivnika. Odgovor je uvijek bio isti - ne igrati njegovu igru. Treba planirati, postaviti jasne strateške ciljeve, ne vjerovati blefovima ili distrakcijama - navodi Kasparov.

Tačka preokreta

- Ove sedmice sam u Minhenu i Briselu razgovarao sa stotinama dužnosnika svih nivoa, sa svih strana. Prevladavajući stav je da je ovo tačka preokreta. Ukrajina mora pobijediti, a Putin mora biti trajno zaustavljen za dobro evropske i globalne stabilnosti i sigurnosti. Čak i oni koji još uvijek govore o pregovorima s Putinom shvataju da Ukrajina ne može biti žrtvovana, da su njena odbrana i pomoć Ukrajini ključni za bilo kakav pozitivan ishod - navodi Kasparov.


Kasparov je između ostalo kazao da postoji i široki konsenzus da uloga Kine u ratu i njezini budući postupci ovise o odgovoru slobodnog svijeta na Putinovu agresiju. Smatra da Kina preferira diktature, ali mora biti pragmatična zbog domaćih rizika i pritiska globalnih tržišta.

- Slobodni svijet se probudio nakon decenije sna, koja su uslijedila nakon Hladnog rata. Ali riječi nisu dovoljne. Odvraćanje uz manji trošak i rizik bilo su moguće i prije 10 godina. Bez akcije, cijena će samo rasti. Slava Ukrajini - zaključio je Kasparov.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.