ŽENEVA

Bivša potpredsjednica Evropskog parlamenta Eva Kaili puštena u kućni pritvor

Bivša potpredsjednica Evropskog parlamenta Eva Kaili puštena je u petak iz zatvora nakon 4 mjeseca

Eva Kaili puštena iz pritvora. Anadolija

E. T.

14.4.2023

Bivša potpredsjednica Evropskog parlamenta Eva Kaili puštena je u petak iz zatvora nakon četiri mjeseca iza rešetaka i stavljena u kućni pritvor s elektronskom narukvicom, prenosi Anadolija.

"Moja kćerka me čeka, veoma sam sretna što ću uskoro biti sa njom", rekla je Eva Kaili novinarima kroz prozor automobila kojim je odvezena kući, prenosi italijanska novinska agencija ANSA.

O njenom puštanju iz zatvora sud je donio odluku u u srijedu.

Kaili, jednu od 14 potpredsjednica evropskog zakonodavnog tijela iz grčke stranke PASOK-KINAL, početkom decembra uhapsila je belgijska policija nakon što je njena kuća pretresena zbog optužbi za korupciju koja je navodno povezana s Katarom.

U okviru istrage o korupciji, podmićivanju i pranju novca koju vode belgijske vlasti, izvršeni su pretresi na mnogim lokacijama, zaplijenjeno je 1,5 miliona eura u gotovini, a privedene su četiri osobe, među kojima i Kaili.

Mediji su objavili da je i otac Eve Kaili priveden nakon što je policija otkrila da posjeduje veliku količinu novca u koferu.

Kaili se prvi put pojavila u sudnici 22. decembra prošle godine, a nakon pripremnog ročišta odlučeno je da se pritvor produži za mjesec dana.

Katar je odbacio sve pokušaje da se poveže s optužbama u slučaju Kaili.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.