BEZUSLOVNA PODRŠKA

Kamala Heris neće uslovljavati vojnu pomoć Izraelu smanjenjem civilnih žrtava u Gazi

Američka potpredsjednica podržava pravo Izraela na odbranu

Kamala Heris. Twitter

N. Č.

3.11.2023

Tokom posjete Londonu, američka potpredsjednica Kamala Heris (Harris) odgovarala je na pitanja novinara o podršci Sjedinjenih Američkih Država Izraelu u kontekstu aktuelnih događaja u Pojasu Gaze. Upitana da li bi administracija trebala uslovljavati vojnu pomoć Izraelu smanjenjem broja civilnih žrtava u Gazi, Haris je istakla da će i dalje podržavati pravo Izraela na samoodbranu.

Haris je naglasila važnost ne zaboravljanja tragičnih događaja od 7. oktobra, kada su stotine, pa čak i hiljade civila poginule, a mnogi su povrijeđeni tokom napada. Posebno je naglasila stradanje mladih ljudi koji su se jednostavno okupili na koncertu.

Uprkos izraženom žaljenju zbog smrti civila u Gazi, potpredsjednica Heris je istakla da Sjedinjene Američke Države neće postavljati nikakve uslove za svoju podršku Izraelu u njihovoj "odbrani". Također je istakla da neće sugerirati Izraelu kako bi trebao voditi rat.

U Pojasu Gaze su do sada izraelski napadi rezultirali smrću više od 9.000 Palestinaca, dok su deseci hiljada povrijeđeni. Raste međunarodni pritisak za postizanje primirja u Gazi, a američka administracija je izrazila potrebu za humanitarnim prekidima sukoba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.