ŠEF AMERIČKE DIPLOMATIJE

Blinken: "Za izolaciju Irana je najbolje da se Izrael zbliži s arapskim zemljama"

Sigurnost i integracija Izraela povezani su s otvaranjem puta prema palestinskoj državi, dodao je

Entoni Blinken. AP

N. H.

11.1.2024

Američki državni sekretar Entoni Blinken (Anthony) nalazi se na turneji na Bliskom istoku. Blinken je kazao da je "približavanje Izraela i arapskih zemalja najbolji način izolacije Irana. 

- Sigurnost i integracija Izraela povezani su s otvaranjem puta prema palestinskoj državi - dodao je Blinken na završnoj stanici svog diplomatskog obilaska regije, posvećenom sukobu u Gazi.

Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati i Maroko, posredovanjem tadašnje republikanske vlasti u Vašingtonu, potpisali su 2020. godine sporazum s Izraelom, nakon što je to 1994. uradio Jordan, a 1979. Egipat. 

Susdan se pridružio 2021., a rat koji je započeo u Pojasu Gaze stavio je na čekanje jednak proces između Izraela i Saudijske Arabije. 

Danas, kad Izrael neprestano bombarduje Gazi, pri čemu je poginulo više od 23.300 ljudi, Blinken kaže da "sukob mora stati da bi situacija napredovala". 

Istakao je da je Izrael već "demobilizirao značajan broj vojnika u Gazi". Blinken je u Kairo stigao iz Izraela, na kraju turneje tokom koje je posjetio devet zemalja, uključujući i okupiranu Zapadnu obalu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.