UBIO 77 LJUDI

Norveški sud odbacio Breivikovu tužbu protiv države

Tužio je državu u januaru tvrdeći da njegovi zatvorski uslovi krše njegova ljudska prava

Anders Behring Breivik. Platforma X

FENA

15.2.2024

Norveški masovni ubica Anders Behring Breivik izgubio je parnicu protiv države u pokušaju da okonča svoju izolaciju u zatvoru, saopćio je sud u četvrtak.

Fanatik krajnje desnice, koji je ubio 77 ljudi u bombaškim napadima i pucnjavi 2011. godine, tužio je državu u januaru tvrdeći da njegovi zatvorski uslovi krše njegova ljudska prava.

Ne krše se ljudska prava

- Okružni sud u Oslu je, nakon sveobuhvatne procjene, zaključio da Breivikovi uslovi služenja kazne nisu kršenje ljudskih prava - navodi se u saopćenju dostavljenom uz presudu.

Breivik služi 21-godišnju kaznu, maksimalnu kaznu za svoje zločine, koja se može produžiti sve dok se smatra prijetnjom za društvo.

On se nalazi u izolaciji otkako je 22. jula 2011. godine na otoku Utoeya ubio osam osoba autobombom u Oslu i nakon toga iz vatrenog oruja ubio 69 ostalih, većinom tinejdžera.

Slučaj je pokrenut u januaru u Breivikovom zatvoru visoke sigurnosti, smještenom na obali jezera Tirifjorden, gdje također leži Utoeya.

Noćna mora

Breivik je posvjedočio da mu je žao zbog onoga što je učinio i rasplakao se "jer je njegov život u zatvorskoj izolaciji noćna mora zbog koje je svakodnevno razmišljao o samoubistvu".

Dan kasnije, psiholog koji je koautor nove procjene rizika ubice svjedočio je, ipak, da nije bio ni depresivan ni samoubilački i da mu je "veoma dobro".

- Ukratko, sud je došao do zaključka da se ne može reći da su uslovi izricanja kazne bili nesrazmjerno opterećujući - navodi se u presudi.

Breivikov advokat nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.