OŠTRI ZAKON

Visoke novčane kazne za pranje automobila u dvorištu: U nekim državama do 100.000 eura

Kada perete automobil na privatnom posjedu, mora se spriječiti mogućnost da prljava voda prodre u tlo

Mogućnosti zagađenja vode ostacima ulja. Pixabay

Dž. R.

30.4.2024

Njemačka automobilska fondacija je radila izvještaj 2019. godine, prema kojem većina vozača, tačnije tri četvrtine njih automobil pere u autopraonici. Cijena praonice je oko 11 eura, što na godišnjem nivou iznosi 130 eura.

U nekim državama zabranjeno

Skoro 40 posto vozača pere automobil barem jednom mjesečno, međutim oni koji se usude da to urade kod kuće, mogli bi dobiti ogromne kazne, navodi Fenix magazin.

Samostalno pranje sopstvenog automobila može biti zabranjeno i u zavisnosti od savezne države, može biti kažnjeno kaznama do 100.000 eura. To je zbog takozvanog Zakona o vodnim resursima (WHG), koji zabranjuje upotrebu otrovnih supstanci ili onih koje zagađuju vodu u podzemne vode u cilju sprečavanja zagađenja vode (član 48. WHG).

Kada perete automobil na privatnom posjedu, mora se spriječiti mogućnost da prljava voda prodre u tlo. Zbog toga je pranje automobila hemijskim sredstvima za čišćenje u sopstvenom dvorištu obično zabranjeno.

Zagađenje vode

Pošto zakon ne predviđa jedinstvene propise, primjena zahtjeva WHG-a prepuštena je samim općinama. Dok je u nekim zajednicama pranje automobila čistom vodom dozvoljeno, u drugima je zabranjeno zbog mogućnosti zagađenja vode ostacima ulja, piše Fenix Magazin.

U zavisnosti od savezne države, kršenje Zakona o vodnim resursima može dovesti do visokih novčanih kazni. Naprimjer, kazna za zagađenje podzemnih voda velikim količinama drugih tečnosti koje zagađuju vodu u saveznoj državi Saksoniji iznosi do 100.000 eura.

Ako planirate da operete automobil u sopstvenoj režiji, svakako se prethodno informirajte u kancelariji za komunalni red u dotičnoj općini ili odvezite svoj automobil na čišćenje u autopraonicu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.