OKO 13.000 EURA JOJ PLAĆA

Belgijska europarlamentarka Vautmans optužena za zloupotrebu sredstava i psihološko uznemiravanje

Bivši zaposlenicu su također rekli da su morali sami plaćati svoje telefonske račune dok su radili za Vautmans

Belgijska europarlamentarka Hilde Vautmans. Belga

FENA

13.5.2024

Prema riječima bivših članova osoblja, belgijska europarlamentarka Hilde Vautmans je zloupotrijebila evropska sredstva, prenosi Knack. Časopis je razgovarao sa desetak bivših zaposlenika koji je također optužuju za "psihološko uznemiravanje".

Lokalni mandat

Vautmans je i europarlamentarka i odbornica u belgijskom gradu Sint-Truiden. Evropa ima stroga pravila o kombiniranju takvih pozicija. Poslanicima Evropskog parlamenta nije dozvoljeno da zaposleni obavljaju posao u okviru svog lokalnog mandata ako to nije povezano s Evropom.

Način na koji Vautmans koristi svoje evropske pomoćnike postavlja pitanja, izjavilo je za Knack desetak njenih bivših zaposlenika. Godinama je čovjek koji je živio u njenom naselju bio na evropskom platnom spisku kao "lokalni pomoćnik".

- Nikad ga nisam vidio ovdje u Briselu - rekao je jedan bivši zaposlenik.

Iako je lokalni pomoćnik legitiman status, kaže se da taj čovjek nije radio nikakav posao u vezi s evropskim mandatom Vautmans. Susjedi su rekli da je radio kao majstor za Vautmans i njenu porodicu.

Ostali evropski zaposlenici Vautmans zamoljeni su da danima idu u pokrajinu Limburg kako bi pomogli u distribuciji izbornih letaka. Zaposleni su ponekad bili primorani da uzmu slobodno vrijeme da bi to učinili.

Bivši zaposlenicu su također rekli da su morali sami plaćati svoje telefonske račune dok su radili za Vautmans, iako poslanici EP primaju 4.950 eura mjesečno za takve troškove. Te troškove, koji se plaćaju novcem poreskih obveznika, Vautmans ne otkriva, niti vraća mjesečne viškove.

Anonimne optužbe

Pored svoje neto evropske plate od nešto manje od 8.000 eura i dnevnice od 350 evra, Vautmans prima i platu od preko 5.000 eura kao zastupnica u Sint-Truidenu.

Zamoljena da prokomentariše, Vautmans je optužbe nazvala "klevetničkim" i pozvala se na dokumente koji navodno dokazuju da je ona uvijek postupala "prema strogim pravilima".

- Naravno, teško je odgovoriti na anonimne optužbe - rekla je ona.

Tom Ongena, lider njene stranke, upitan je o tom pitanju na flamanskom TV programu u nedjelju. Ongena je rekao da ga je Vautmans uvjeravala da je "sve urađeno po pravilima".

- Hilde je jedna od najvrijednijih poslanica u Evropskom parlamentu - rekao je on, dodajući da je bilo teško odbraniti se od "anonimnih" kritika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.