ANKETE POKAZALE

Većina Nijemaca negativno raspoložena prema muslimanskim migrantima

Krajnosti u mišljenju predstavljaju birači lijeve Zelene partije

Migranti u Njemačkoj. Instagram

D. H.

13.5.2024

Istraživanje javnog mnjenja njemačkog instituta INSA pokazalo je da većina Nijemaca podržava promjenu kursa imigracione politike, a prije svega prema migrantima iz muslimanskih zemalja.

Negativno raspoloženje

Pretežno negativno raspoloženje prema ovoj grupi (45 protiv 44 odsto) prisutno je čak i među pristalicama Socijaldemokratske partije (SPD) kancelara Olafa Šolca, koja se zvanično zalaže za politiku baziranu na solidarnosti, u kojoj je pravo osobe na azil jedan od temelja.

Krajnosti u mišljenju predstavljaju birači lijeve Zelene partije, koja je dio vladajuće koalicije "Semafor" i desničarske opozicione Alternative za Nemačku (AfD), piše portal Nius, koji je naručio istraživanje. Čak 81 odsto birača AfD-a smatra da više ne bi trebalo prihvatati izbjeglice iz muslimanskih zemalja, a samo 20 odsto pristalica Zelenih.

Zanimljivo je da su iza AfD-a, sa većinom od 64 odsto, pristalice socijalističke opozicione partije Savez Sare Vagenkneht (BSW). Obje stranke, na suprotnim polovima političkog spektra označene su u njemačkim medijima kao "populističke" i "anti-sistemske".

Za razliku od njih, "prihvatljivu" opoziciju predvodi savez desnog centra Hrišćansko-demokratske unije Njemačke i Hrišćansko-socijalna unija Bavarske (CDU/CSU), a među njihovim biračima 54 procenata, prema anketi, ne želi migrante muslimane, prenosi Euronews.

Dvije ljevice

Među pristalicama partije desnog centra Slobodni glasači (Freie Wähler) 53 odsto se slaže sa tim, kao i 45 procenata pristalica Liberalno-demokratske stranke (FDP), treće članice koalicije "Semafor".

Interesantno je da je kontrast između dva tabora ljevice ogroman i po drugim sličnim pitanjima. Tako 76 odsto pristalica "buntovne" Sare Vagenkneht ima utisak da određeni dijelovi njemačkih gradova više nisu dio Njemačke, dok tu brigu dijeli svega 37 procenata "prihvatljive" Lijeve partije (Die Linke).

Na pitanje da li se plaše da će Nijemci postati manjina u svojoj zemlji 84 odsto birača AfD-a je odgovorilo potvrdno, dok se 79 odsto iz tabora Zelenih ne slaže sa tim. Međutim, 64 glasača njihovih koalicionih partnera iz FDP-a dijeli istu tu brigu sa AfD-om.

Sa konstatacijom da je u Njemačkoj prisutan i rasizam protiv bijelaca slaže se velika većina ispitanika iz svih partija. Na vrhu su ponovo birači "anti-sistemskih" AfD-a i BSW-a, s tim da ovaj put socijalisti prednjače sa 76 odsto, a desničari imaju jedan procenat manje pozitivnih odgovora. Čak i polovina pristalica zelenih prihvata postojanje ovog tipa rasizma, dok 40 odsto negira.

Međutim, sa konstatacijom "vjerujem da Evropljane postepeno zamijenjuju sa imigrantima iz Afrike i sa Bliskog istoka" ne slaže se 81 odsto pristalica Zelenih, dok se 78 odsto glasača AfD-a slaže.

Birači Zelenih su jedini koji su većinski izrazili mišljenje da se migranti u velikoj mjeri dobro integrišu u njemačko društvo (56 odsto).

Kontrast stranke i glasača

Rezultati ove ankete su prije svega pokazali kontrast između zvanične politike vodeće partije na vlasti SPD-a i mišljenja njihovih birača.

Ono što je još upadljivo je bliskost "anti-sistemskih" partija bez obzira na proklamovane ideološke razlike. Sa druge strane "bode oči" jaz između ljevičarskih birača "sistemske" i "anti-sistemske" ljevice.

Kategorizacija za i protiv sistema zasnovana je prije svega na stavovima za i protiv zajedničkih politika Evopske unije, bez obzira na proklamovanu ideologiju stranaka. Primjera radi, "anti-sistemski" je bilo podržati protest farmera, dok je podrška vojnoj pomoći Ukrajini "sistemska".

Ovo su ukratko zvanični stavovi o migraciji SPD-a, BSW-a i AfD-a, koji najbolje ilustruju (ne)slaganje birača i zvaničnih politika:

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.