GENERALNI SEKRETAR UN

Gutereš: Za ljude u Gazi sada nigdje nije sigurno

Ali, za ljude u Gazi sada nigdje nije sigurno - dodao je

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda. AP Photo/Khalil Senosi

Anadolija

14.5.2024

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Antonio Gutereš (Guterres) pozvao je da se granični prijelaz Rafah odmah ponovo otvori radi humanitarnog pristupa cijelom Pojasu Gaze, javlja Anadolija.

- Generalni sekretar je zaprepašten eskalacijom vojnih aktivnosti izraelskih odbrambenih snaga u i oko Rafaha. Ovakvi događaji dodatno otežavaju humanitarni pristup i pogoršavaju ionako strašnu situaciju - objavio je Stefan Dujarik (Stephane Dujarric) glasnogovornik generalnog sekretara UN-a.

Naglasio je da moraju biti zaštićeni civili u svakom trenutku, u Rafahu i bilo gdje u Gazi.

- Ali, za ljude u Gazi sada nigdje nije sigurno - dodao je.

Ponovio je hitan apel za hitan humanitarni prekid vatre i oslobađanje svih talaca.

Izrael je napao pojas Gaze nakon prekograničnog napada palestinske grupe otpora Hamas 7. oktobra od kada je ubijeno najmanje 35.180 Palestinaca, većinom žena i djece, a više od 79.000 je povrijeđeno, prema podacima palestinskih zdravstvenih vlasti.

Više od sedam mjeseci nakon početka izraelskog rata, ogromni dijelovi Pojasa Gaze nalaze se u ruševinama, dok je 85 posto stanovništva enklave interno raseljeno.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.