UPUCANI SLOVAČKI PREMIJER

Ko je Robert Fico: Bio član Komunističke partije, protivio se ulasku Ukrajine u NATO, poznat kao antivakser

Odbacivao je rani prije Ukrajine u Evropsku uniju te govorio da će podržavati mirovne pregovore između Rusije i Ukrajine

Robert Fico. AP Photo / Petr David Josek

S. S.

15.5.2024

Za upucanog slovačkog premijera Roberta Ficu se tvrdilo da je uzora pronašao u premijeru Mađarske.

- Viktora Orbana vidimo kao jednog od onih evropskih političara koji se ne boje otvoreno braniti interese Mađarske i mađarskog naroda. On ih stavlja na prvo mjesto. I to bi trebala biti uloga izabranog političara, da brine o interesima svojih birača i svoje zemlje - rekao je Fico Reutersku prošlog mjeseca.

On je kritikovao liberalnu predsjednicu Slovačke Zuzanu Čaputovu, koja ga je prošlog mjeseca tužila za širenje laži o njoj.

O nevladinim organizacijama

Fico je rekao da određene nevladine organizacije i protivnici njegove politike slijede upute američkog finansijera Džordža Soroša.

Inače, Fico je rođen u radničkoj porodici, diplomirao je pravo 1986. i pridružio se tada vladajućoj Komunističkoj partiji. Nakon pada komunističke vladavine 1989. radio je kao vladin advokat, dobio mjesto u parlamentu pod preimenovanom Komunističkom partijom i zastupao Slovačku na Evropskom sudu za ljudska prava.

Fico je vodio stranku SMER-socijaldemokraciju od 1999. nakon što ju je osnovao kako bi se suprotstavio reformističkoj vladi desnog centra. Pretočio je nezadovoljstvo liberalnim ekonomskim reformama u svoju prvu izbornu pobjedu 2006. godine. No, također je 2009., uprkos formiranju vlade s nacionalistima, uveo Slovačku u eurozonu.

Njegova druga vlada pobijedila je nakon što se dvije godine kasnije raspala još jedna koalicija desnog centra, a oštar stav prema migrantima pomogao mu je da pobijedi na reizboru 2016. Nakon te pobjede izjavio je da želi Slovačku kao dio jezgre EU s Francuskom i Njemačkom.

Strani diplomati, zbog tih promjena s Ficom u prošlosti, stekli su dojam da bi on mogao opet pronaći pragmatičan način s europskim i NATO partnerima, posebno zbog toga što krajnje desna stranka, s kojom bi se prema nekim scenarijima mogao udružiti, nije jučer osvojila nijedno mjesto u parlamentu.

Ficova politička sreća izblijedjela je 2018. kada je novinara Jan Kuciak, koji je istraživao mito na visokom nivou, i njegovu zaručnicu Martinu Kusnirovu, ubio plaćeni ubica.

Masovni protesti

To je potaknulo masovne proteste protiv mita i Fico je bio prisiljen dati ostavku. SMER je izgubio vlast na izborima 2020. od stranaka koje su obećale iskorijeniti korupciju, a njegova se stranka podijelila. S anketama ispod 10 posto, Fico je jednom pokušao riješiti strahove birača tokom pandemije koronavirusa kada je oštro osudio vladine zdravstvene mjere.

- Postao je najistaknutiji politički predstavnik pokreta protiv maski i cijepljenja - rekao je politički analitičar Grigorij Meseznikov za Reuters.

Fico je također odbacio optužbe za mito koje su pratile njegovu stranku tokom njegove političke karijere. Optužen je za zločinačko udruživanje 2022. za korištenje policijskih i poreznih podataka za političke neprijatelje. Optužbe je Fico negirao te su one kasnije odbačene. 

On je tvrdio da neće priznati Kosovo. Odbacivao je rani prije Ukrajine u Evropsku uniju te govorio da će podržavati mirovne pregovore između Rusije i Ukrajine.

Vezano za ulazak Ukrajine u NATO, govorio je da je to uvod u Treći svjetski rat.

Ovo je četvrti put da obnaša premijersku funkciju u Slovačkoj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.