NAKON POKUŠAJA UBISTVA

Hoće li ministri Slovačke dobiti dodatno osiguranje: Neki su već pojačali zaštitu

Izabrani predsjednik Slovačke Peter Pellegrini potvrdio je da će na njegovoj inauguraciji biti pojačane mjere osiguranja

Pelegerini potvrdio za osiguranje na inauguraciji. AP

Dž. R.

16.5.2024

Nakon napada na premijera Slovačke Roberta Fica, pristigle su i nove informacije o pojačanju osiguranja političkih aktera, međutim detalji će biti poznati u toku dana, nakon sjednice slovačke vlade.

Zaštitili se

Međutim, neki od ministara su već danas došli s pojačanom zaštitom. 

- Budimo sretni što jučer nije bilo drugih žrtava, uključujući civile koji su tamo stajali - rekla je ministrica gospodarstva Denisa Saková. Nije odgovorila na pitanje treba li ministar unutrašnjih poslova podnijeti ostavku.

Izabrani predsjednik Slovačke Peter Pelegrini potvrdio je da će na njegovoj inauguraciji biti pojačane mjere osiguranja.

Također, slovačka javna televizija RTVS pooštrila je mjere zaštite svojih objekata i zaposlenika. Mjere će se odraziti i na prostor Slovačkog radija, objavili su s javne televizije.

Bolji ljudi

Predsjednica Zuzana Čaputova i novoizabrani predsjednik Peter Pelegrini dali su zajedničku izjavu.

- Ono što se dogodilo je individualni čin, ali napeta situacija je naše zajedničko djelo. Moramo imati moć nad svojim emocijama kada želimo obnašati javnu vlast u državi. Sada prije svega moramo postati bolji ljudi - izjavila je predsjednica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.