TREĆI NAPAD U DVA DANA

Ukrajinci izveli žestoke napade na Krim: Lučki grad u plamenu

Desetine dronova su napali ovaj grad u ranim jutarnjim satima

Uništili fabrike i ruske avione. Platforma X

N. H.

17.5.2024

Treću noć zaredom napadnut je Sevastopolj, lučki grad na okupiranom Krimu. 

Desetine dronova su napali ovaj grad u ranim jutarnjim satima, uzrokujući djelomične nestanke struje, objavio je Mihail Razvožajev, čelnik Sevastopolja, postavljen od Rusa. Krhotine drona pogodile su i trafostanicu. 

- Ruske jedinice protuzračne odbrane uništile su desetke bespilotnih letjelica i više od pet mornaričkih dronova - naglasio je Razvožajev.

Razvožajev je rekao da službe prate situaciju, te da tehničari rade na uspostavljanju opskrbe strujom, te da nema izvještaja o žrtvama.

Ovo je treći napad u dva dana na okupirani Sevastopolj, a ruski dužnosnici su izvijestili i o napadima na vojni aerodrom belbek, tokom noći 15. maja i kasnije te večeri.

Satelitske snimke do kojih je ekskluzivno došao CNN pokazuju tri uništena ruska aviona i oštećene zgrade u zračnoj luci.

Na satelitskim snimkama mogu se vidjeti dva izgorjela aviona na glavnoj pisti, uz treći parkiran na zaštitnom nasipu.

Snimke pokazuju uništenu zgradu i još jednu koja je pretrpjela značajna oštećenja.

Dronovi i projektili pogodili su rano jutros i rafineriju nafte i luku u ruskom gradu Novorosijsku uzrokujući eksplozije i nestanak struje, izvijestio je ruski Telegram kanal Astra.

Lokalni stanovnici rekli su da su tokom noći čuli najmanje osam eksplozija u Novorosijsku. Projektil je pogodio luku i izazvao požar, dodali su. Napadnuti su i terminal za loživo ulje u Novorosijsku i terminal Transnjefta. Novorosijsk je navodno ostao bez struje tijekom napada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.