ČIN BEZ PRESEDANA

Čovjek koji je čekićem napao supruga Nensi Pelosi osuđen na 30 godina zatvora

DePape je tokom svjedočenja na suđenju priznao da je provalio u Pelosinu kuću u San Fransisku 28. oktobra 2022. s namjerom da je drži kao taoca

Pelosi: Proživjeli dramu. AP

E. Ć.

17.5.2024

David DePape (44), čovjek koji je osuđen za provalu u dom američke zastupnice Nensi Pelosi (Nancy) i čekićem napao njenog supruga, osuđen je na 30 godina zatvora.

Sutkinja Džeklin Skot Korli (Jacqueline Scott Corley) je izrekla kaznu DePapeu kojeg je porota u novembru prošle godine proglasila krivim za pokušaj otmice savezne zvaničnice i napad na člana njene bliže porodice.

Priznao napad

DePape je tokom svjedočenja na suđenju priznao da je provalio u Pelosinu kuću u San Fransisku 28. oktobra 2022. s namjerom da tadašnju predsjedavajuću Zastupničkog doma Kongresa SAD drži kao taoca i da joj “slomi čašice koljena” ako mu bude lagala.

On je tada priznao i kako je izudarao njenog supruga Pola Pelosija (Paul) čekićem nakon što se pojavila policija, rekavši da se njegov plan da okonča ono što je smatrao korupcijom u vladi izjalovio.

Tom prilikom je Pol Pelosi zadobio dvije rane na glavi, uključujući i frakturu lubanje. Povrijeđene su mu i desna ruka i šaka.

Proveo 18 mjeseci u pritvoru

Sutkinja Korli je rekla rekla da je uzela u obzir činjenicu da je provalio u dom javnog dužnosnika, što je čin bez presedana u historiji zemlje.

- On je otišao u dom, to je potpuno, potpuno bez presedana - poručila je ona.

DePape je dobio 20 godina za jednu tačku i 30 godina za drugu tačku optužnice. Kazne će teći istovremeno, a uračunato mu je i 18 mjeseci koliko je u pritvoru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.