IZBORNA REFORMA

Francuska pokrenula veliku operaciju na Novoj Kaledoniji: Neredi eskalirali, šest mrtvih

U nedostatku letova za i iz Nove Kaledonije, obustavljenih od utorka, vlada arhipelaga procijenila je da je na aerodromu blokirano oko 3200 ljudi

Nemiri na Novoj Kaledoniji - Avaz
Nemiri na Novoj Kaledoniji - Avaz
Nemiri na Novoj Kaledoniji - Avaz
Nemiri na Novoj Kaledoniji - Avaz
Nemiri na Novoj Kaledoniji - Avaz
+2
D. R.

19.5.2024

Francuska je pokrenula opsežnu operaciju provođenja zakona u južnopacifičkom arhipelagu Nove Kaledonije kako bi očistila cestu do zračne luke, nakon što je u neredima protiv izborne reforme poginulo šest osoba.

Ova operacija "s više od 600 žandara" ima za cilj "povratiti potpunu kontrolu nad 60 kilometara glavne ceste između Noumée i zračne luke", objavio je francuski ministar unutrašnjih poslova Gérald Darmanin u poruci na X-u.

Operacija je, između ostalog, pokrenuta nakon što je Novi Zeland zatražio od Francuske da osigura zračnu luku kako bi vratio svoje državljane u domovinu. ''Spremni smo za polijetanje i čekamo odobrenje francuskih vlasti'', rekao je novozelandski ministar vanjskih poslova Vinston Piters (Winston Peters).

U nedostatku letova za i iz Nove Kaledonije, obustavljenih od utorka, vlada arhipelaga procijenila je da je na aerodromu blokirano oko 3200 ljudi. Francuska je u petak optužila Azerbejdžan za poticanje nereda na njenom pacifičkom otoku Novoj Kaledoniji, tako što je preplavio društvene mreže obmanjujućim fotografijama usmjerenim protiv francuske policije.

Pariz optužio Azerbejdžan za nereda

Francuska jedinica za otkrivanje internetskih dezinformacija Viginum, osnovana kao odgovor na ruske aktivnosti u Africi, objavila je u petak izvještaj u kojem identificira azerbejdžanske račune na društvenim mrežama kao one koji šire antifrancusku propagandu.

Francuski ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin prvi je u četvrtak iznio optužbe protiv Azerbejdžana, no dokaze nije iznio. Azerbejdžansko ministarstvo vanjskih poslova brzo je odbacilo ono što je nazvalo uvredljivim optužbama i ponovilo u petak da nije povezano s neredima u Novoj Kaledoniji.

Viginum je objavio da je kampanja uključivala montažu slike koja prikazuje mrtve demonstrante za nezavisnost pored bijelca u položaju za pucanje, uz natpis "francuski policajci su ubice".

Navodi se da su najmanje 86 objava na platformi X, nekadašnjem Twitteru, objavili profili navodno povezani s azerbejdžanskom vladajućom strankom YAP.

Azerbejdžan je ljutito reagirao na francusku vojnu podršku Armeniji, republici na Južnom Kavkazu s kojom je vodio dva rata u posljednje tri decenije. Francuska, koja ima veliku etničku armensku zajednicu, bila je naklonjena Armeniji i osigurala joj vojnu opremu.

Slabljenje političkog utjecaja

Nemiri su počeli u ponedjeljak kada je Francuska raspravljala o prijedlogu zakona koji bi francuskim građanima u tom arhipelagu južnog Pacifika dao pravo glasa na pokrajinskim izborima. Pokret za nezavisnost Nove Kaledonije strahuje da će takva promjena rezultirati slabljenjem političkog utjecaja među domorodačkim narodom Kanak. Nacionalna skupština u Parizu reformu je usvojila preko noći s 351 glasom za i 153 glasa protiv.

Za Pariz je Nova Kaledonija važna vojno i geopolitički, no i zbog svojih nalazišta nikla.

Područje na kojem živi oko 270.000 stanovnika steklo je veliku autonomiju sporazumom iz Noumee. Otok se nalazi oko 1200 kilometara istočno od Australije. Na sva tri referenduma o nezavisnosti, održana 2018., 2020. i 2021. godine, stanovnici su glasali za ostanak u sastavu Francuske. No pokret za nezavisnost bojkotirao je posljednje glasanje i najavio da ne kani prihvatiti rezultate.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.