GLASNOGOVORNIK UN

UN zabrinut zbog izraelskog prekida prijenosa uživo i oduzimanja opreme agencije AP

Vidio sam izvještaje u izraelskoj štampi jutros. Iskreno, prilično je šokantno

Glasnogovornik Ujedinjenih nacija. Anadolija

Anadolija

21.5.2024

Glasnogovornik Ujedinjenih nacija (UN) Stefan Dujarik (Stephane Dujarric) izrazio je zabrinutost nakon što je izraelska vlada prekinula prijenos uživo o situaciji u Pojasu Gaze i zaplijenila opremu novinske agencije za Associated Press (AP), javlja Anadolija.

- Vidio sam izvještaje u izraelskoj štampi jutros. Iskreno, prilično je šokantno. Mislim da novinari moraju biti u mogućnosti da slobodno rade svoj posao. AP-u, svim novinskim organizacijama treba omogućiti da rade svoj posao slobodno i bez ikakvog uznemiravanja - rekao je Dujarric.

Njegove izjave uslijedile su nakon što su izraelski zvaničnici u utorak zaplijenili kameru i opremu za emitovanje koja pripada Associated Pressu na jugu Izraela. Izraelske vlasti su optužile novinsku organizaciju da je prekršila novi zakon o medijima davanjem snimaka Al Jazeeri.

- Najoštrije osuđujemo potez izraelske vlade da ugasi naš prenos uživo, koji je dugo vremena prikazivao situaciju u Pojasu Gaze, te da zaplijeni našu opremu. Zatvaranje ovog emitiranja nije zbog njegovog sadržaja, već zbog zloupotrebe novog zakona o emitiranju od strane izraelske vlade. Zahtijevamo da izraelske vlasti vrate našu opremu što je prije moguće i vrate naše vizualno novinarstvo hiljadama naših pretplatnika širom svijeta - poručila je zamjenica direktora međunarodnih korporativnih komunikacija AP-a Lauren Easton.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.