KOMENTAR DANA

Srbija, to je Vučić

Vučić će tako nastaviti suvereno vladati Srbijom, što će ga, s obzirom na to da je na vlasti još od 2012., učiniti najdugovječnijim vladarom Srbije

Aleksandar Vučić. Anadolija

Danijal Hadzovic

19.12.2023

Nedjeljni izbori u Srbiji potvrdili su ono što se zapravo već i znalo – da će SNS Aleksandra Vučića ostati vladajuća stranka u Srbiji.

S obzirom na osvojenih 46,83 posto glasova koji garantiraju više od polovine skupštinskih stolica, ova stranka će u narednom periodu moći i samostalno vladati Srbijom.

Vučić će tako nastaviti suvereno vladati Srbijom, što će ga, s obzirom na to da je na vlasti još od 2012., učiniti najdugovječnijim vladarom Srbije.

Nekoliko je stvari koje Vučićevoj vladavini idu naruku. Prva je činjenica da srpski narod tradicionalno voli imati jednog jakog vođu koji drži stvari pod kontrolom, a Vučić je kao sposoban čovjek uspio u svojim rukama koncentrirati moć kao malo koji lider prije njega.

Također, njegova politika „velikog šatora“ ispostavlja se kao dobitna kombinacija. Dok je, s jedne strane, vrata SNS-a ostavio širom otvorena za ljude različitih ideoloških svjetonazora, sam je izbjegavao škakljive ideološke lidere, uspješno sebe brendirajući kao svesrpskog lidera zabavljenog samo najvažnijim temama za državu. Naravno, uz ogromna ulaganja u PR i posvemašno prisustvo u medijima (zvanični podaci pokazuju da je svakodnevno 30 minuta na televiziji), najveći broj građana Srbije Vučića posmatra kao spasioca i lidera (a upravo i cilja na takve poruke u svojim obraćanjima).

Utjecaj i moć Vučića uveliko nadilaze granice Srbije. On svoj utjecaj na procese u BiH i Crnoj Gori odavno i ne krije, što je simbolično bilo demonstrirano i prisustvom političara iz RS, kao i Andrije Mandića, predsjednika Skupštine Crne Gore, u izbornom štabu SNS-a.

Ono što bi opoziciji predstavljalo jedinu nadu za uspjeh bila bi neka velika kriza u društvu, ekonomska ili politička. No, ništa od toga im ne ide naruku, s obzirom na to da Srbija posljednjih godina ima relativno dobre ekonomske rezultate. Koalicija „Srbija protiv nasilja“, koja je ujedinila širok raspon demokratskih opozicionih snaga slijeva-nadesno, u ovom trenutku ne može premašiti 24 posto glasova.

Naime, toliko glasova želi istinske promjene i glasa protiv vlasti. Onaj ostatak otpada na tip ljudi koji vjeruju da je zemlja ravna ploča i koji su glasali za Nestorovića i ostarjelu klijentelu SPS-a.

No, svi oni, uz toliko okolnosti koje mu idu naruku, teško će ozbiljnije ugroziti poziciju Vučića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.