KOMENTAR DANA

Vjera u pravosuđe

Ispred Kreho će stajati odgovoran zadatak da ovoj instituciji, kao jednoj od najvažnijih u državi, vrati ugled i rejting koji bi joj trebali pripadati

Minka Kreho. Sud BiH

Danijal Hadzovic

22.12.2023

Minka Kreho imenovana je za vršiteljicu dužnosti predsjednice Suda Bosne i Hercegovine. Ona na ovoj poziciji zamjenjuje kompromitiranog Ranka Debevca, kojem je jučer određen pritvor, nakon što je uhapšen zajedno s bivšim direktorom OSA-e Osmanom Mehmedagićem zbog sumnjičenja za nelegalno prisluškivanje.

Pred Kreho stoji odgovoran posao vraćanja kredibiliteta i ugleda sudskoj instituciji, a koji je dobrano poljuljan djelovanjem njenog prethodnika Debevca. Iako je SDfA-ovska medijsko-botovska mašinerija od cijelog slučaja, po običaju, pokušala iskonstruirati zavjeru povezujući hapšenje Debevca s Dodikovim suđenjem, gdje bi hapšenje predsjednika Suda nekako trebalo da kompromitira i postupak protiv predsjednika RS, činjenica je da je neko kompromitirao instituciju koju je vodio. To je Debevec sam i nikakva dodatna zavjera tu nije bila potrebna.

Debevec se s Osmicom sastajao u trenucima kada se protiv potonjeg vodio postupak u istom sudu kojim je on tada rukovodio, muljao je s neprijavljivanjem imovine u Španiji, a svoj karakter, potpuno nedostojan jednog sudije, kamoli predsjednika Suda, pokazao je i nakon hapšenja, kada je jedan od tri mobitela ubacio u tašnu advokatice Vasvije Vidović (šta se to nalazi na njemu što želi skriti), a također je i vikao na tužiteljicu tokom ročišta.

Sve je začinjeno njegovim hapšenjem i određivanjem pritvora, što govori da će ispred Kreho stajati vrlo odgovoran zadatak da ovoj instituciji, kao jednoj od najvažnijih u državi, vrati ugled i rejting koji bi joj trebali pripadati.

Predispozicije su tu. Kreho, za razliku od njenih pojedinih kolega, ne vezuju za bilo kakve političke opcije i repove iz prošlosti, a čini se da se i u društvu polako stvaraju preduvjeti u kojima se za korupciju konačno mora odgovarati. A Sud nam je tu apsolutno glavni temelj za normalnije društvo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.