LIČNOST DANA

Jusuf Nurkić: Genije iz Svojata

Doveden da pojača odbranu, a odličan je i u napadu

Nurkić: Na dabl-dabl prosjeku ove sezone. AP

27.2.2024

Košarkaški fanatici u Bosni i Hercegovini noćima ne spavaju, a sve zbog Jusufa Nurkića, koji briljira u najjačoj ligi na svijetu – NBA.

On je ovog ljeta prešao u ekipu Finiks Sansa i nije mu dugo trebalo da se uklopi u tim koji od početka sezone važi za jednog od favorita za titulu prvaka. Jedan je od najvažnijih slagalica šampionskog tima, a godi mu igranje i uz zvijezde kakve su Kevin Durent (Durant), Devin Buker (Booker) i Bredli Bil (Bradley Beal).

Nurkić tačno zna šta je njegov posao i to odlično radi. Doveden je da pojača odbranu, da zakrpi rupe koje nije mogao Deandre Ejton (DeAndre Ayton), a osim što je zaštitnik svog obruča, Jusuf je sjajan i u napadu. Svoje napadačke sposobnosti demonstrirao je protiv moćnog Entonija Dejvisa (Anthony Davis) i njegovih Lejkersa.

Ubacio je 18 poena i uhvatio čak 22 lopte. Samo jedan skok mu je nedostajao za rekord karijere – 23, koliko je zabilježio protiv Sakramento Kingsa 2019. godine.

Jusuf prosječno ima dabl-dabl učinak, a trenutno je na 11,8 poena i 10,3 skoka po utakmici.

„Bosanska zvijer“ opravdava svoj nadimak, a osim što je sjajan košarkaš, div je velikog srca. Prate ga brojne humanitarne akcije u koje je bio uključen.

Jusuf Nurkić rođen je 23. avgusta 1994. godine u Svojatu, malom naselju u Živinicama. U NBA je zakoračio 2014. godine. Nosio je tri godine dres Denvera, nakon čega je stigao u Portland. Poslije šest godina u Portlandu preselio se u Finiks.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.