LIČNOST DANA

Ismail Kartal: Jahač apokalipse

Trenerskim (ne)znanjem uništio sezonu Fenera

Kartal: Iz greške u grešku. Platforma X

8.5.2024

Fudbaleri Fenerbahčea su još jednom u posljednjim sedmicama kiksali te se tako značajno udaljili od titule prvaka turske Superlige. Protiv Konjaspora su odigrali bez golova, što ih je stavilo šest bodova iza gradskog rivala Galatasaraja tri kola prije kraja sezone.

Svaljivanje krivice na jednu osobu je vrlo teško, ali se još teže oteti utisku da je Ismail Kartal napravio nekoliko velikih grešaka ove sezone. Uspio je svojim potezima u potpunosti izbaciti iz forme sve svoje najbolje igrače. Njegov suparnik s druge strane Bosfora - Okan Buruk uspio je dovesti svoje igrače u top formu pred završnicu.

Također, igra „žuto-plavih“ u potpunosti je propala. Ruku na srce, zadatak trenera je da taktički posloži tim prije nego što izađu na teren. Kartal to nije radio. Sve se svodilo na trenutke magije Džeke ili Tadića, koji bi pronalazili svoje saigrače i spašavali ekipu iznova i iznova. Ta je sreća jednostavno morala nestati u jednom trenutku sezone, a na kraju je klub platio ceh svih trenerskih propusta. Ispali su iz Kupa Turske, Superkup su predali, u Konferencijskoj ligi su na penale izbačeni od Olimpijakosa, a na kraju će, ukoliko se neki pandemonij ne desi u redovima Galate, ostati i bez titule prvaka.

Ono što najviše boli je što će Edin Džeko ostati bez trofeja, a igrao je vrhunsku sezonu. Kad je trener izgubio svlačionicu, počeo je gubiti i na terenu, što je na kraju bilo kobno za sve. Valjda će dogodine malo bolje čelnici Fenera odlučiti koga postaviti na užarenu stolicu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.