RAZGOVOR

Aleksandar Seksan: Cilj nam je da uzdrmamo publiku

Piše: E. BAKIĆ

23.7.2018


Dio ekipe filma "Žaba", s rediteljem Elmirom Jukićem na čelu, preksinoć je na 65. filmskom festivalu u Puli preuzela tri nagrade za ovo ostvarenje.

U svoje ruke dobili su Zlatnu arenu za najbolji film i Zlatnu arenu za režiju u manjinskoj konkurenciji hrvatskog programa te nagradu međunarodnog žirija za najbolji film.

Dramska predstava

„Žaba“ je prikazana u zvaničnom programu posvećenom manjinskim koprodukcijama s Hrvatskom, a glavne uloge pripale su Emiru Hadžihafizbegoviću, Aleksandru Seksanu, Mirsadu Tuki i Moameru Kasumoviću.

Film je snimljen prema istoimenoj dramskoj predstavi koja već 10 godina igra na punoj sceni Kamernog teatra 55, kao i regionu, a perceptivno proučava posttraumatski stresni poremećaj (PTSP), muškost i socijalne teškoće s kojima se naša zemlja suočava.

U razgovoru za „Dnevni avaz“ Seksan je poručio da ga priznanja nisu mnogo iznenadila.  

- Možda ću zvučati neskromno, ali nagrade me nisu iznenadile previše. A vjerovatno kako je bilo neko zatišje oko „Žabe“ uopće nisam obraćao pažnju na to gdje je film. Generalno, slabo imamo informacije gdje se ostvarenje kreće i kakav mu je festivalski život, tako da me ova informacija iz Pule zatekla na neki način – govori Seksan.

Vijest ga je, kako kaže, zatekla u Sarajevu, a posebno je sretan da se cijeni trud koji su uložili u film.

Ostvaren cilj

- I to je jedan od razloga što se radujem nagradama. Iskreno da vam kažem, ova tematika će biti još dugo prisutna svugdje. Jer to više nije tematika, neko stanje svijesti. Svi mi, generalno, imamo problem s tim i to je prosto dio našeg života, tako da će, nažalost, takve teme biti aktuelne još dugo – iskren je Seksan.

Za kraj nam otkriva da je ekipi filma bila želja da priča dopre do publike.

- Bio nam je cilj da predstavom, a naravno i filmom, publiku što više uzdrmamo, da ih „raskujemo“, tako da kad ih emocije svladaju, ne znaju da li su došli ili pošli i, eto, cilj se ostvaruje – kaže glumac.

Nesretan start i vrijeme

Aleksandar Seksan smatra da je „Žaba“ izašla u nesretno vrijeme i da joj evropski festivalski život nije bio baš buran.

- Drago mi je da film nastavlja svoj put po festivalima, najviše zbog toga što nije startao kako treba, i neka bude nagrada što je više moguće. U skoro isto vrijeme izašla su dva bh. filma sa sličnom tematikom, „Žaba“ i „Muškarci ne plaču“, pa je ovaj drugi završen prije našeg i tako je ugrabio više uspjeha – govori Seksan.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.