FESTIVAL RUTA

Dramaturg Kamernog teatra Vedran Fajković za "Avaz": Granice su samo u glavama

Otvaranje festivala 24. maja

Vedran Fajković. Društvene mreže

14.5.2024

Festival Regionalna unija teatara – Ruta ide ususret svom 20. izdanju. U Kamernom teatru u Sarajevu bit će održan od 24. do 29. maja. Svečano otvaranje zakazano je za 24. maj u 20 sati, s premijernim izvođenjem nove predstave Kamernog teatra 55 „Potpuni stranci“, po tekstu Paola Đenovesea (Genovese), u režiji Lajle Kaikčije.

Iako je festival star svega pet godina, zbog svoje specifičnosti igranja šest puta tokom jedne kalendarske godine, u veoma kratkom vremenu uspio je doći do ovog impozantnog broja održavanja.

Velika popularnost

Dramaturg Kamernog teatra 55 Vedran Fajković za „Avaz“ govorio je o Ruti te drugim bitnim pozorišnim temama.

- Ruta je zamišljena kao putujući festival koji za cilj ima tokom jedne godine obići sve države bivše nam države i publici pokazati recentnu teatarsku produkciju. Zbog svoje specifičnosti, Ruta je brzo stekla veliku medijsku popularnost širom regiona, a publika festival uvijek rado prati, što nam pokazuju redovno pune teatarske sale. Kamerni teatar 55 je kroz redovno učešće na Ruti postigao značajnu regionalnu prepoznatljivost, i na taj način doprinio promociji bosanskohercegovačkog teatra i kulture – ističe Fajković.

Sarajevska Ruta ove godine donosi nam zanimljivu mješavinu modernih tekstova i klasika dramske književnosti.

- Pored „Potpunih stranaca“, gledat ćemo i predstavu „Othello“ Vilijama Šekspira (William Shakespear), u režiji Oksane Dimitrijeve, u produkciji kazališta Ulysses iz Hrvatske i SARTR-a iz BiH, koja će jedina biti igrana na matičnoj sceni u SARTR-u.

Slijedi tekst Dragane Tripković, „Mislim da treba da razgovaramo“, u režiji Danila Marunovića, a u produkciji Gradskog pozorišta Podgorica, zatim „Heda Gabler“, Henrika Ibsena, u režiji Vasila Hristova, a u produkciji Dramskog teatra Skopje. Nakon njih dolazi Mestno gledališče ljubljansko s fenomenalnom monodramom „Čovjek u moru“, glumca i autora Lotosa Vincenca Šparoveca, i na kraju, Rutu zatvaramo s predstavom Beogradskog dramskog pozorišta „Tiho, tiše“, nastale po tekstu Milice Radojčić, u režiji Ane Janković – ističe Fajković.

Čvrste veze

On ističe da je u pet godina postojanja festival aktivno omogućio uspostavljanje veoma čvrstih i pozitivnih veza među regionalnim teatarskim umjetnicima i radnicima.

- Svjedočili smo i pokretanju nekoliko regionalnih koprodukcija. Granice su samo u glavama, a umjetnost ih redovno i veoma uspješno transcendira i Ruta to redovno, evo, već dvadeseti put, jasno i glasno dokazuje. Svi smo mi dio zajedničkog nam regiona, i, bez obzira na nesuglasice iz prošlosti, prirodno smo upućeni jedni na druge, što kroz ekonomiju i jezik, a posebno umjetnost i kulturu. Zajedno smo jači, i Ruta to pokazuje – poručuje Fajković.


Car je nekad zao, glup, pokvaren...

- Teatar je uvijek imao tu magičnu snagu da nas zbliži, zabavi, osvijesti i ukaže nam na veoma često zanemarenu činjenicu da „car je gol“. Nekad je i zao, glup, pokvaren, okrutan, samoživ, nedostojan našeg povjerenja i, nadasve, nezainteresiran za nas koji moramo da ga/ih trpimo. Publika to prepoznaje, podržava i želi da vidi i čuje. A mi, teatarski radnici i ratnici, to spremno govorimo – poručuje Fajković.

Također dodaje:

- Dramskim piscima se i na ovaj način kreira nova platforma kojatreba njihove radove i promišljanja, kako bi, kroz Rutu, radili na pronošenju ove samozapaljene baklje umjetnosti kroz region.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.