UŠAO U MALO DRUŠTVO

Đukanović odlikovan ordenom Viteza velikog krsta

Najviši stepen, Vitez velikog krsta, dodjeljuje se šefovima država, članovima vladarskih porodica, visokim državnim funkcionerima, a u posebnim slučajevima i onima koji su dali poseban doprinos San Marina

Đukanović prilikom dobijanja odlikovanja. Predsjednik.me

E. Ć. / Vijesti.me

4.3.2022

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović odlikovan je danas ordenom Viteza velikog krsta od strane kapetana regenata San Marina, saopćeno je iz Službe za informisanje predsjednika Crne Gore.

- Ovo je orden najvišeg ranga i dodjeljuje se za političke, umjetničke i naučne zasluge. Najviši stepen, Vitez velikog krsta, dodjeljuje se šefovima država, članovima vladarskih porodica, visokim državnim funkcionerima, a u posebnim slučajevima i onima koji su dali poseban doprinos San Marinu - ističe se u saopćenju.



Mali broj predsjednika imaju ovo priznanje

Kapetan regent Frančesko Musoni (Francesko) je rekaoda im predstavlja veliku čast da uruče odlikovanje Đukanoviću za njegova postignuća i da je odluku donio i Parlament San Marina. Istakao je da je uručivanjem odlikovanja, Đukanović postai dio reda San Marina, malog broja predsjednika koji imaju ovo priznanje.

- Vitezom velikog krsta odlikovani su: Vitorio Emanuele III, kardinal Paćelli - papa Pio XII, Luiđi Ćibrario, Gaspare Finali, dok je u novijoj istoriji ovo odlikovanje dobio aktuelni italijanski predsjednik Serđo Matarela - zaključuje se u saopćenju.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović se zahvalio na visokom državnom odlikovanju koje mu je dodijeljeno.

- Kao što sam kazao, doživljavam ga i prihvatam kao znak posebne privrženost i pažnje koje San Marinu pridaje odnosima sa Crnom Gorom i iskrene želje da sa nama nastavite da gradite odnose prijateljstva i partnerstva. Želim da vas uvjerim da ćete u tome u Crnoj Gori imati pouzdanog i posvećenog prijatelja i partnera - rekao je Đukanović, te istakao kako mu je zadovoljstvo biti u prvoj zvaničnoj posjeti ovoj zemlji.

Posjeta San Marinu je potvrda prijateljstva

- Hvala vam na gostoprimstvu i počastima koje ste ukazali Crnoj Gori i meni lično. Ovo je prva posjeta jednog crnogorskog predsjednika San Marinu, što daje poseban pečat i simboliku današnjem susretu. Uskoro će biti tačno 15 godina od kada su naše dvije zemlje, 2007. godine, uspostavile diplomatske odnose. Posjeta San Marinu je potvrda prijateljstva, posvećenosti i otvorenosti Crne Gore da njeguje i produbljuje odnose pune saradnje i razumijevanja i snaži naše međudržavne veze - kazao je on.

Đukanović je naveo da Crna Gora drži do očuvanja kontinuiteta i unapređenja saradnje malih evropskih država.

- Uvjereni smo da bez obzira na veličinu, a naročito danas u izuzetno kompleksnim i promijenjenim geopolitičkim odnosima, male zemlje imaju posebnu odgovornost da sopstvenim primjerom i uzajamnom podrškom podstiču i promovišu dijalog, jednakost i međusobno poštovanje u međunarodnim odnosima. 

Zato i danas, na temeljima dobrih iskustava saradnje na parlamentarnom planu, u oblastima zdravlja, kulture, umjetnosti i sporta, želim posebno da afirmišem opredijeljenost Crne Gore da zajedno sa San Marinom nastavi da podržava i kreira nove forme saradnje i komunikacije koji će obogaćivati prostor i mjesto malih zemalja na širem evropskom horizontu.

U saopćenju kabineta predsjednika se navodi da je Đukanović rekao da raduje što su prepoznati potencijali za intenziviranje saradnje na ekonomskom planu. Đukanović je na kraju zvanične posjete San Marinu položio vijenac na spomenik dobrovoljcima, prenose crnogorske Vijesti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.