NAKON UBUSTVA U GRČKOJ

Uhapšen huligan koji je sve organizirao: Opskrbio je Boyse oružjem

Policija smatra da je upravo ovaj Grk imao ključnu ulogu u organizaciji huliganskih nereda

Huligan snimljen na nadzornoj kameri. Twitter

D. H.

19.8.2023

Jučer je u Grčkoj uhapšen navijač Panathinaikosa za kojim je bila raspisana potjernica zbog nereda u kojima je ubijen navijač AEK-a.

Snimljen kamerama

Kako javljaju grčki mediji, 43-godišnji huligan snimljen je nadzornim kamerama na dan nereda, a snimke prikazuju kako, tvrde grčki mediji, vodi Bad Blue Boyse do mjesta na kojem su se sukobili s navijačima AEK-a.

Uhapšeni navijač Panathinaikosa je od ranije jako dobro poznat policiji te ima podeblji dosje zbog sudjelovanja u navijačkim neredima. Grci pišu da je ranije ranjen ispred Žalbenog suda, tokom incidenta na suđenju za obiteljsko nasilje u Ilionu na kojem je bio svjedok. Policija je pretresla njegovu kuću i automobil, prenosi Index.

Policija smatra da je upravo ovaj Grk imao ključnu ulogu u organizaciji huliganskih nereda. Protothema piše da policija ima informacije da je bio u izravnim kontaktima s hrvatskim huliganima i da im je upravo on pomagao u dolasku u Grčku i kretanju po Atini. Policija, pišu grčki mediji, tvrdi i da je on opskrbio hrvatske huligane noževima, palicama i pajserima.

Policija objavila što je pronašla u kući uhapšenog

Policija je objavila sopštenje o uhićenju.

- U poslijepodnevnim satima policijski službenici Poduprave za suzbijanje nasilja na sportskim objektima uhitili su 43-godišnjeg građanina kojeg se dovodi u vezu s djelima navijačkog nasilja.

Prethodno je provedena odgovarajuća istraga i ocjena prikupljenog predistražnog materijala, a iz naknadno provedene glavne istrage za njim je raspisana potjernica po kojoj je i uhapšen.

Konkretno, tereti ga se za osnivanje i udruživanje u zločinačku organizaciju, nabavu i posjedovanje veće količine eksplozivnih i zapaljivih tvari, nasilje nad drugima, opasne tjelesne povrede, počinjenje i pokušaj remećenja javnog reda i mira, oštećenje tuđe stvari, nošenje oružja, uporabu oružja, protuzakonito posjedovanje i uporabu baklji, kao i podmetanje požara u namjeri iz koje može proizaći zajednička opasnost za strane stvari.

Oduzeti predmeti

U pretresu kuće, osobnog automobila i motocikla uhapšene osobe pronađeni su i oduzeti:

– centralna računalna jedinica, sa strujnim i videokablom

– 2 metalne bejzbol palice

– 2 kacige crne boje

– mobilni telefon

– drveni vizir i kaciga, crne boje.

Uhapšena osoba bit će privedena nadležnom tužiteljstvu”, objavila je policija.

Grčka policija traga za još desetoricom Hrvata koji se navodno skrivaju

Dok se istraga nastavlja, pokušavaju se identificirati ostali huligani koji su sudjelovali u tučnjavi, a sve s ciljem da se pronađe ubojica 29-godišnjeg AEK-ovog navijača Michalisa Katsourisa. Grčka policija pokušava locirati i još 10 hrvatskih huligana za koje vjeruje da nisu uspjeli izaći iz zemlje te da se negdje skrivaju dok ne pronađu način za bijeg.

Policija napominje da još nije raspisana potjernica za navijačem koji je na Facebooku pisao da je sudjelovao u neredima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.