OSUDIO INCIDENTE

Stano: Na Kosovu je došlo do veoma opasne situacije, potrebna urgentna deeskalacija

EU je veoma jasna - mi smo posrednik, obje strane žele da se pridruže EU, a njihov put ide preko dijaloga, rekao je

Peter Stano. Kosovo Online

S. S.

25.9.2023

Portparol EU Peter Stano ponovio je danas da Evropska Unija osuđuje incident koji se dogodio u Banjskoj i poručio da mora da dođe do deeskalacije situacije i da se nađe izlaz iz stalnih kriza na Kosovu kroz dijalog, piše Kosovo Online.

Stano je na konferenciji za novinare u Briselu rekao da je na Kosovu došlo do veoma opasne situacije i apelovao na obje strane da urgentno dođe do deeskalacije. Ponovio je da su svi stavovi EU o situaciji na Kosovu sadržani u prošlosedmičnom saopćenju svih 27 članica EU u kojem se navodi veoma jasno šta EU očekuje od obje strane.

- EU je veoma jasna - mi smo posrednik. Obje strane žele da se pridruže EU, a njihov put ide preko dijaloga. Da ne moramo da se bavimo krizama, i opasnim krizama kao što je imamo sada, nego da im pomognemo da napreduju ka normalizaciji i pomirenju. Sve to je veoma jasno rečeno u saopćenju članica EU - kako moraju da se ponašaju da bi ušle u EU - rekao je Stano.

Na pitanje novinara da li postoji mogućnost da se uvedu mjere, Stano je rekao da je istraga još u toku i da se još ispituju sve činjenice o tom, rekao je Stano, terorističkom aktu.

- Mjere uvedene Kosovu nisu sankcije, od starta smo rekli da je EU bila jasna da su mjere privremene. Ukoliko EU nađe razlog uvest će ih i Srbiji - rekao je Stano.

Upitan da li visoki komesar za vanjsku i sigurnosnu politiku Džozep Borelj ima u planu još neki sastanak na visokom nivou sa Beogradom i Prištinom, Stano je rekao da je to dio dijaloga i da će strane pozvati kada bude prigodno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.