BEOGRAD

Vučić primio Si Đinpinga: Mi kažemo da je Tajvan Kina, a oni podržavaju teritorijalni integritet Srbije

Si Đingping poručio je sinoć, po dolasku u Beograd, da je čelično prijateljstvo Srbije i Kine pustilo dublje korijene u srcu dva naroda

Si Đinping i Aleksandar Vučić. Tanjug

D. H.

8.5.2024

Kineski predsjednik Si Đinping (Xi Jinping) došao je u dvodnevnu posjetu Beogradu, a nakon svečanog dočeka ispred Palate Srbija, uslijedio je i sastanak sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Prema planu posjete, bit će održan plenarni sastanak delegacija Srbije i Kine predvođen dvojicom predsjednika, a zatim i ceremonija potpisivanja Zajedničke izjave i razmjena potpisanih bitaleralnih dokumenata.

Sastanak predsjednika

Poslije ceremonije svečanog dočeka usledit će sastanak dvojice predsjednika.

- Predsjednik Si Đingping poručio je sinoć, po dolasku u Beograd, da je čelično prijateljstvo Srbije i Kine pustilo dublje korijene u srcu dva naroda i da je uvjeren da će ova posjeta biti plodonosna i otvoriti novo poglavlje u odnosima dvije zemlje.

- Predsjednik Vučić poručio je kineskom predsjedniku po dolasku u Beograd da je ovom posjetom učinio ogromnu čast srpskoj zemlji i narodu, koji iskreno voli Kinu i ceni prijateljstvo te zemlje.

Hvala predsjedniku Siju što je izabro da posjeti Srbiju, oni su naši iskreni prijatelji, i kao što mi uvijek i na svakom mjestu kažemo da je Tajvan Kina, tako i oni podržavaju teritorijalni integritet Srbije bez ikakve rezerve, uvijek su sa nama u svim najtežim trenucima.  Nikada nisam zaboravio kada ste održali govor u našoj Železari. Oni danas primaju platu zahvaljujući Vama. Zahvaljujući Kini - rekao je Vučić.


Ugovor o slobodnoj trgovini

Ugovor o slobodnoj trgovini otvorio je velika vrata Srbiji. Želimo da vidimo još kineskih prijatelja. Želimo da vidimo još kineskih kompanija. Mi sada kupujemo devet vozova - dodao je Vučić.

- Zaista sam impresioniran i dirnut. Kao što ste i sami rekli, mi smo iz prve ruke svjedoci tome da srpksi narod posmatra kineski narod kao najbolje prijatelje. Ovo je obostrano i iskreno - rekao je Si.

Ovo je drugi put da dolazi u Srbiju, dodao je.

- Ovo što ste priredili je na visokom nivou i oslikava naše prijateljstvo. Mnogi u Kini govore koliko puta ste me pozvali. Lično sam osetio iskrenost i velike stvari možemo da postignemo. I te 2016.godine sam toplo dočekan. Ta posjeta je bila naznaka našeg čeličnog prijateljstva - rekao je predsednik Si.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.