SRBIJA

Vulin: Srbijanska opozicija neće bojkotirati izbore 2. juna

Beogradski izbori, održani u decembru prošle godine, ponovljeni su nakon što vladajuća SNS nije uspjela formirati većinu vijećnika u gradskom parlamen

Aleksandar Vulin. Fena

FENA

15.5.2024

 Potpredsjednik srbijanske Vlade Aleksandar Vulin kazao je u srijedu da srbijanska oporba neće bojkotirati lokalne izbore raspisane za 2. lipnja i da će sudjelovati na izborima zato što im je "tako kazano iz američkog, britanskoga ili njemačkog veleposlanstva".

"Bojkota nema, nitko ne bojkotira ove izbore. Svi sudjeluju. Oni su svjesni da ovo nisu komunalni izbori. Oni hoće osvojiti neke gradove pa tražiti nove predsjedničke i parlamentarne izbore. Nije cilj (Aleksandar) Šapić, nego Vučić", istaknuo je Vulin gostujući na TV Haapy .

Prema njegovim riječima, cilj je srbijanske oporbe "srušiti" Aleksandra Vučića iako su u pitanju lokalni izbori na kojima predsjednik Srbije ne sudjeluje.

Rok za predaju izbornih lista za izbore u Beogradu 2. lipnja istekao je u nedjelju u ponoć, a dio oporbenih stranaka se, optužujući vladajuće da nisu stvorili pravedne izborne uvjete, odlučio za bojkot, što oporbi osjetno umanjuje šanse da naruši dominaciju vladajuće Srpske napredne stranke (SNS).

Beogradski izbori, održani u prosincu prošle godine, ponovljeni su nakon što vladajuća SNS nije uspjela formirati većinu vijećnika u gradskom parlamentu i uz tvrdnje oporbe da su izbori pokradeni, među ostalim, migracijom i dovođenjem birača izvan Beograda.

Srbiji su stigle preporuke misije međunarodnih promatrača OESS-a (ODIHR), ali ih vlast, unatoč pritiscima najvećeg dijela i lijevih i desnih oporbenih stranaka, nije dosljedno primijenila, napose zadržavajući i dalje kontrolu nad većinom elektroničkih i pisanih medija.

Na prijedlog dijela parlamentarne oporbe iznuđena je izmjena Zakona o jedinstvenom biračkom popisu, koja predviđa da građani koji su promijenili prebivalište u proteklih 11 mjeseci neće moći glasati na novoj adresi, a ograničenje se odnosi na razdoblje od 3. lipnja 2023. do 3. lipnja ove godine.

No, vlast nije pristala odgoditi izbore u Beogradu i vezati ih uz lokalne krajem godine kako bi se u međuvremenu uspostavili pošteni uvjeti za sve. Štoviše, ona je i lokalne izbore pomaknula na 2. lipnja, što je podijelilo i lijevu i desnu oporbu, pa je dio stranaka odlučio izostati iz izborne utrke tvrdeći da će ponovno na sceni biti "izborni cirkus" u scenariju SNS-a.

Nije uspjela ni kampanja građanskih organizacija i oporbe da se s imena izborne liste SNS-a povuče ime srbijanskog predsjednika i donedavnog vođe naprednjaka Aleksandra Vučića, koji je s čela stranke formalno odstupio u svibnju prošle godine, podsjeća Hina.

Gradsko izborno povjerenstvo u Beogradu ponovno je prihvatilo listu SNS-a na kojoj je Vučićevo ime, a takve liste predane su i za lokalne izbore koji će biti održani 2. lipnja u još 64 općine i grada diljem Srbije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.