OBJAVIO MILOVIĆ

Katnića ljekari obilaze na svaka tri sata, više puta odbio da bude upućen u Klinički centar

Bivši glavni specijalni tužioc štrajkuje glađu otkako je u pritvoru

Milivoje Katnić. R.R./ATAImages

E. Ć.

15.5.2024

Ministar pravde Crne Gore Andrej Milović rekao je da bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića na svaka tri sata obilaze zatvorski ljekari.

Dodao je kako Katnića, koji štrajkuje glađu otkako je u pritvoru, svakog dana pregleda ljekar psihijatar, a da je više puta odbio da bude upućen u Klinički centar.

Zaštita ljudskih prava

Godišnji izvještaj o radu Zaštitnika ljudskih prava i sloboda za 2023. godinu, sa osvrtom na Godišnji izvještaj o aktivnostima na sprovođenju i unapređenju upravljanja i kontrola za 2023. za instituciju Zaštitnika ljudskih prava i sloboda na dnevnom je redu Odbora za ljudska prava i slobode Skupštine.

Kako je najavljeno, na dnevnom redu je i godišnji izvještaj Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture za 2023. godinu.

Tu je i izvještaj o zaštiti od diskriminacije sa stanovišta djelovanja institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda u prvoj polovini prošle godine. Sjednici prisustvuje i ministar pravde Andrej Milović.

Andrej Milović. Screenshot

Ombudsman Siniša Bjeković rekao je da njima nije cilj da zamijene pravosudne institucije, već da pomognu u zaštiti osnovnih ljudskih prava i sloboda. Naveo je da vide poboljšanje ali da treba imati na umu i veliki broj predmeta u radu pred sudovima.

Posebno je upozorio na potrebu djelotvornijih istraga o policijskoj torturi, ali se založio i za bolji položaj novinara.

- U radu su po pitanju zaštite od diskriminacije bilo 243 predmeta - rekao je Bjeković, kako prenosi Portal RTCG.

Milović je podsjetio da se Katnić u pritvoru u Istražnom zatvoru nalazi od 16. aprila.

- Od dana prijema u Istražni zatvor Podgorica odbija da uzima hranu, odnosno štrajkuje glađu (u svojoj izjavi je naveo da je štrajk glađu započeo 13. aprila). Svakodnevni pregledi zatvorskih ljekara (46) odbija redovnu antikoagulantnu terapiju. Redovni pregledi psihijatra (16). 

Posljedice po zdravlje

Upoznat je sa posljedicama koje po zdravije može uzrokovati štrajk glađu, potpisao izjavu. Upoznat sa Malteškom deklaracijom, potpisao izjavu. Dana 29. aprila u svojoj izjavi naveo da odbija preglede i sve zdravstvene intervencije. Dana 1 maja upućen u KCCG i pregledan od ljekara specialiste psihijatra, odbio internistički pregled, labaratorijsku dijagnostiku i hospitalno liječenje u KCCG. U izjavi od 6. maja izjavio da odbija liječenje u Kliničkom centru Crne Gore ali i u okviru Sektora za zdravstvenu zaštitu u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija. 

Dao je izjavu da od 7. maja u šest časova odbija da uzima vodu, od kog dana su, u cilju kontinuiranog praćenja zdravstvenog stanja pritvorenog Katnića uvedena 24-časovna dežurstva zatvorskih ljekara koji imenovanog obilaze na svakih tri sata. Takođe, imenovanog svakog dana pregleda ljekar psihijatar. Više puta odbio da bude upućen u KCCG - tri puta, potpisao izjavu - kazao je Milović.

Što se smještaja tiče, kazao je, smješten je u jednokrevetnoj prostoriji površine osam kvadratnih metara, koja se nalazi pod video nadzorom.

- U okviru prostorije postoji sanitari čvor i tuš. Imajući u vidu porast temperature, pritvorenom Katniću je ponuđeno i da u prostoriji bude ugrađen klima uređaj, što je on odbio - rekao je Milović.

Naveo je da se posjete Katniću redovno ostvaruju. Viđene su i tri posjete predstavnika Zaštitinika ljudskih prava i sloboda, te posjeta vještaka medicinske struke dr Nemanje Radojevića.

- Članom 40 Pravilanika propisano je da izuzetno predsjednik suda koji je ovlasćen da vrši nadzor nad pritvorenim licima, može dozvoliti vanrednu posjetu, najvise jedanput mjeseno. Po odobrenju predsjednika Viseg suda u Podgorici pritvoreni Katnić ostvario je vanredanu posjetu dana 1. maja 2024 godine. Shodno citiranoj odredbi Pravilnika, a s obzirom na već jednu ostvarenu vanrednu posjetu u mjesecu maju, dana 14. maja nije odobreno da pritvorenog Katnića, po dozvoli predsjednika Višeg suda za vanrednu posjetu, posjeti Zlatko Vujović, predstvanik CEMI. 

Katniću produžen pritvor

O svim okolnostima vezanim za stanje pritvorenog lica Katnića svakodnevno se obavještava predsjednik Višeg suda u Podgorici i nadležni sudija za istragu - kazao je Milović.

On je rekao da je Katnić upoznat sa svim detaljima, da mu je pritvor produžen i da Ministarstvo pravde tu više nema šta da uradi.

Predsjednik odbora Jovan Vučurović rekao je da želi da se sačuva Katnićevo zdravlje, "uprkos svemu" što je, kako kaže, uradio nekadašnjem DF-u.

- Jer mi se prije svega vodimo riječima našeg patrijarha srpskog Pavla - budimo ljudi - kazao je Vučurović.

Bjeković je rekao da se stanje u kojem je Katnić redovno prati, prenose "Vijesti".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.