MNOGI SE IZNENADE

Građanima Srbije masovno stižu pozivi za vojne vojne vježbe

Ne znam koje su dalje procedure, svakako neću da idem u vojsku, pa da me mobilišu u slučaju rata, rekao je Bojan D.

Vojska Srbije. Twitter

N. Aj.

18.5.2024

Tokom posljednjih nekoliko sedmica, na adrese građana, vojnih obaveznika, širom Srbije ponovo masovno stižu pozivi za vojne vježbe. Odlazak na ove vježbe često podrazumijeva odsustvo sa posla ili fakulteta, pa se mnogi uopšte ne odazovu, iako je u pitanju zakonska obaveza, što za posljedicu ima kazne, novčane ili zatvorske.

Pozivi stižu na vrata vojnih obaveznika u svim krajevima Srbije, a građani kojima su uručeni uglavnom se neprijatno iznenade, piše Nova.rs.

- U sandučetu sam pronašao papir za neisporučenu poštu, pogledao sam adresu odakle je poslato i pozvao broj telefona. Iznenadio sam se kad su mi se javili iz vojnog odsjeka, odnosno bivše mjesne zajednice na Zvezdari. Rekli su mi da je u pitanju poziv za vojne vježbe. Pitali su me koje sam godište i objasnili da prave upis u rezervni sastav i da moram da odem da se prijavim - priča Bojan D. (31), koji već nekoliko godina živi i radi Beogradu.

Međutim, on kaže da nema namjeru da se javlja.

"Imam posao, porodicu"

- Neću ništa da radim, neću da se pojavljujem, pa neka šalju pozive. Uostalom ovaj nije ni došao do mene, da ih nisam pozvao telefonom, ne bih ni znao da treba da se javim. Ne znam koje su dalje procedure, svakako neću da idem u vojsku, pa da me mobilišu u slučaju rata. Imam posao, porodicu, obaveze, a da pristanem na te vježbe morao bih na dvije sedmice da odsustvujem, što zaista ne mogu, niti želim - rekao je Bojan, koji inače nije iz Beograda, a dodaje da je u njegovom rodnom gradu, u unutrašnjosti Srbije, već nekoliko drugova, koji su istih godina, dobilo poziv za rezervni sastav, odnosno vojne vježbe.

Odazivanje na vježbe je zakonska obaveza i ukoliko se neko ne pojavi po pozivu ili svoj izostanak ne opravda, morat će da plati 10.000 (oko 167 KM) do 50.000 dinara (oko 836 KM) ili da ide na izdržavanje kazne zatvora u trajanju do čak 60 dana.

Naime, na sajtu Ministarstva odbrane Srbije stoji informacija o pozivanju osoba iz rezervnog sastava, gdje se mogu vidjeti raspored i vojne vježbe na teritoriji Srbije.

Prema Zakonu o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi, osobe iz rezervnog sastava mogu biti pozvane na vježbu najviše do 90 dana u toku jedne godine.

Vježba se prekida, odnosno odlaže u sljedećim slučajevima: bolesti, ako je član domaćinstva istovremeno na služenju vojnog roka, polaganja ispita, učešća na međunarodnim sportskim takmičenjima, međunarodnim naučnim, istraživačkim i umjetničkim manifestacijama, usljed smrtnog slučaja ili teške bolesti u porodici, nepogode koja je dovela do teškog materijalnog položaja.

Plata za rezerviste

Zahtjev za odlaganje vježbe podnosi se teritorijalnom organu kod kojeg se osoba vodi u evidenciji u roku od osam dana od dana prijema poziva za vježbu.

Rezervistima u radnom odnosu tokom obuke pripada naknada zarade u visini njihove prosječne zarade u prethodnih 12 mjeseci prije pozivanja.

Osobama u rezervnom sastavu koje samostalno obavljaju djelatnost, tokom obuke pripada naknada u visini osnovice od koje plaća doprinos za obavezno socijalno osiguranje.

Osoba u rezervnom sastavu koje nije osigurano po osnovu zaposlenja ili obavljanja samostalne djelatnosti, osiguraniku poljoprivredniku, kao i osobi u rezervnom sastavu, koje prima penziju ili novčanu naknadu zbog privremene nezaposlenosti, za vrijeme vršenja službe u rezervnom sastavu, odnosno obuke radi koje je pozvano, pripada novčana naknada u iznosu koji propiše Vlada Srbije.

Informacija o pozivanju osoba iz rezervnog sastava, radi saopćavanja rasporeda i vojne vježbe na teritoriji nadležnosti Uprave za obaveze odbrane Srbije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.