NE DOLAZI U OBZIR

Stanje slovačkog premijera Fica poslije atentata suviše teško da bi ga prevezli u Bratislavu ili inostranstvo

Potrebno mu je što više odmora i prostor za ljekare koji rade na tome da se njegovo stanje krene ka povoljnoj prognozi, još nismo pobijedili

Izvršen atentat na Ficu. AP

N. Aj.

18.5.2024

Stanje slovačkog premijera Roberta Fica poslije atentata u srijedu i operacije je stabilizovano, ali i dalje teško tako da prevoz iz bolnice u Banskoj Bistrici u Bratislavu ili inostranstvo sada ne dolazi u obzir, saopćili su danas slovačka ministrica zdravlja Zuzana Dolinkova i vicepremijer, ministar odbrane Robert Kalinjak.

- Razgovaramo sa premijerom uz ograničene mogućnosti. Te povrede su iscrpljujuće. Potrebno mu je što više odmora i prostor za ljekare koji rade na tome da se njegovo stanje krene ka povoljnoj prognozi. Još nismo pobijedili - kazao je Kalinjak na konferenciji za novinare u Ruzveltovoj bolnici gdje leži premijer.

Vicepremijer i najbliži Ficov saradnik rekao je da narednih dana zbog teškog stanja ne dolazi u obzir da premijera prevezu na dalje liječenje u Bratislavu ili inostranstvo odakle je stiglo mnoštvo ponuda pomoći.

- Ne mislim da ga trenutno čeka dalja operacija. Nisam ljekar, ali upravo jučerašnja je potvrdila da je prva obavljena dobro i treba da spriječi dalje komplikacije. Rizik je veliki i stanje je ozbiljno jer poslije takvih povreda reakcija organizma može da ima mnogo komplikacija. Kritično je četiri do pet dana. Možda ćemo sjutra biti veći optimisti - rekao je Kalinjak.

Vicepremijer je podsjetio da je prognoza prvog dana, u srijedu kad je u mjestu Handlova u centralnoj Slovačkoj 71-godišnji Slovak Juraj Cintula ispalio pet hitaca iz pištolja u premijera, bila jako loša jer pucnji u stomak obično završavaju fatalno.

Kalinjak je naglasio, povodom riječi mađarskog premijera Viktora Orbana da će Robert Fico jako nedostajati u narednim mjesecima zbog dešavanja u Evropskoj uniji i rata u Ukrajini, da se ništa ne mijenja na tome kakvu politiku vodi slovačka vlada, iako je premijer u bolnici, a da vladu glavni zadatak čeka kod kuće.

- Moramo da naučimo ponovo demokratiju da hoda. Fica su častili najgorim epitetima, govorili zaustavimo zlo. Kakvo zlo? Vlade desnice su se uvijek raspadale i frustracija iz njihovog neuspjeha izrodila se u atentat. Treba da se vratimo u 2010. godinu kad su se svi osjećali dobro, političari, nevladine organizacije, mediji - rekao je Kalinjak.

Vicepremijer i ministar odbrane dodao je da je sada neophodno da država funkcioniše, a da društvo ima sigurnost.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.