CRNA GORA

Medresa "Mehmed Fatih" u Podgorici ispratila još jednu generaciju maturanata: Ovo je poseban dan

Medresa je danas postala respektabilna institucija, istakao je reis Fejzić

Medresa Mehmed Fatih. CDM

E. T.

18.5.2024

Svečanom akademijom u KIC-u Budo Tomović u Podgorici Medresa “Mehmed Fatih” je večeras ispratila 13. generaciju maturanata i 9. generaciju maturantica.

Direktor Medrese “Mehmed Fatih” Amer ef. Šukurica je istakao da prvoshodna uloga Medrese osim obrazovanja je i da odgaja ljude. On je poručio:

- Ovo je poseban dan za Islamsku zajednicu, Medresu, učenike i njihove roditelje. Četiri godine smo ih podučavali nauci, ali najvažnije je to da smo ih podučavali da budu dobri ljudi. Pored svih savjeta koje ste čuli kroz školivanje poručujem vam da ljubomorno čuvate svoju vjeru, kulturu i tradiciju. Sa ponosom ističite sve znanje koje ste stekli kod nas. Dragi roditelji, budite ponosni na vašu djecu. Oni su danas odrasli ljudi. Dali ste nam djecu, vraćamo vam formirane ličnosti. Želim istaknuti i sve one koji su pomagali i pomažu rad ove inistitucije. Takođe se zahvaljujem i kolegama profesorima i vaspitačima koji su svakodnevno bdjeli nad ovom djecom da bi danas bili ono sto jesu  kazao je Šukurica.

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić na akademiji je iskoristio priliku da čestita nastupajući Dan nezavisnosti Crne Gore uz poruku: “Mi muslimani u Crnoj Gori nemamo rezervnu državu. To je naša realnost.”

On se u svom obraćanju prisjetio naroda Palestine i kazao: “Ovoga momanta dok mi obilježavamo akademiju, cionisticki režim vrši genocid u Gazi i Palestini. Najviše što možemo u ovom trenutku je da taj sramni čin osudimo. Bićemo pred Bogom pitani za naše postupke. I neka se zna da smo na pravoj strani.”, istakao je reis Fejzić.

Roditelje i omladinu, Reis je podsjetio na riječi islamskog učenjaka iz prvih generacija islama Abdullaha ibn Mubareka koji je kazao: “Bavite se znanjem, a ako ne možete, uputite vašu djecu da uče. A ako i to ne možete, onda pomozite one koji uče”.

On je dodao da su prve riječi objave: “Uči u ime Gospodara tvoga koji stvara”, bile motiv da Islamska zajednica krene sa projektom otvaranja Medrese.

“Ona je danas postala respektabilna institucija”, istakao je reis Fejzić.

Učenicima je poručio da budu prije svega ljudi i da saosjećajanost, strpljivost i ljudskost trebaju crpiti iz života Poslanika Muhameda s.a.v.s.

Akademiji su ispred Vlade Crne Gore prisustvovali potpredsjednik Vlade Crne Gore Momo Koprivica, ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić i državni sekretar u Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija Dragan Bojović.

Koprivica je poručio da kroz školovanje i posvećenost obrazovanju u duhu Islama učenici Medrese razvijaju duh tolerancije.

“Stoga, Vlada je uvidjela vrijednost vaše škole i smatramo svojom obavezom pružiti joj podršku u radu i funkcionisanju.” dodao je on.

Koprivica je istakao da je islamska tradicija neraskidiv dio tradicije ove države, tako da je on siguran da će na bazi stečenog znanja u Medresi učenici uložiti dodatni trud na putu obrazovanja, a za dobrobit cijelokupnog društva i države.

U toku akademije ajboljim učenicima, Enveru Kardoviću, Egzoni Salaj i Merjemi Hadžić uručena su priznjanja za učenike generacije.

Na kraju programa uručena su priznanja organizacijama koje daju nemjerljiv doprinos u radu škole. Direktor je tim povodom uručio priznanja firmama: Putevi Bar, Mevludinu Jusoviću i Mikromont, Muzaferu Ljuci, te Islamskoj zajednici i kulturnom centru Plav – Gusinje u New Yorku, hadži Ragipu Čekiću.

Svečanosti su takođe prisustvovale visoke zvanice iz diplomatskog, političkog i kulturnog života: Nasir Asleti, zamjenik ministra vakufa i islamskih pitanja Države Katar, ambasador Katara Faris Rumi En Naimi, ambasador Republike Turkiye Bariš Kalkavan, ambasador Palestine Rabi Al Hantouli, diplomatski predstavnik Azerbejdžana, koordinatorka TIKE Nihal Ersoy, poslanici u Skupštini, predsjednici vijeća manje brojnih naroda, direktori državnih institucija, velikodostojnici Islamske zajednice i roditelji učenika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.