AUTO-MOTO

Provjerite da li biste položili vozački ispit u bilo kojoj zemlji svijeta

Prakse širom planete

Autor:(A. Vr.)

30.1.2015

Polaganje vozačkog ispita i u Bosni i Hercegovini je tradicionalno neka vrsta obreda zrelosti te mnogi 17-godišnjaci s nestrpljenjem iščekuju upis u autoškolu. Dok su u Hrvatskoj, kao i u većini Evrope, kriteriji za dobivanje vozačke dozvole ponešto stroži, u ostatku svijetu to baš i nije tako.

U Evropi je normalno da tokom praktičnog dijela vozačkog ispita, osim instruktora, na zadnjem sjedalu sjedi i ispitivač koji bilježi svaki vaš prijeđeni metar, normalno je da se za polaganje vozačkog morate prijaviti putem ovlaštene autoškole, a i da sastavni dio ispita poligon koji simulira izvanredne uslove. No, što kada vam je jedan od uslova - sastaviti automobil?
Ovo su prakse vozačkih ispita u zemljama širom svijeta:

Kenija

Pripreme za vozački ispit u Keniji uključuju i 'vožnju' autića-igračaka po posebno dizajniranom stolu, a praktični dio ispita navodno ponekad traje i manje od minute.
 

Sjeverna Koreja

Ukoliko u Sjevernoj Koreji želite visoku kategoriju vozačke dozvole morate znati sastaviti - automobil.

Burkina Faso

U ovoj zemlji javna je tajna da ćete pasti praktični dio ispita ako ispitivaču ne 'uvalite' 25.000 CFA franaka.

Kina

Do 2013. godine kineske su vozače savjetovali da "kad je frontalni sudar neizbježan puste volan, dignu noge i bace u stranu na sjedište".

Honduras

Jedno od pitanja na teoretskom dijelu ispita je "Što učiniti ako nekoga pregazite?", a među odgovorima su bili - 'pokrit ću ga lišćem', 'popit ću rum' i 'ostavit ću ga tamo'.

Indija

Do 2013. godine ispitivači uopće nisu morali sjediti u autu za vrijeme ispita. Kad se to zakonski promijenilo stopa prolaznosti misteriozno je pala za 50 posto.
 

Egipat

Donedavno se ispit sastojao od vožnje 6 metara unaprijed i 6 metara unazad. Sada je malo 'zahtjevniji' pa budući vozači moraju odgovoriti na 10 pitanja i voziti po stazi u obliku slova S.

Južnoafrička Republika

Kandidati za vozačku u ovoj zemlji mogu pasti i prije no što sjednu u auto i to ako ne provjere curi li im nešto ispod auta, ali i ako povlačenje ručne kočnice rezultira zvukom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.