AUTO-MOTO

Generacijski šok

Hyundai Auto BH u Sarajevu predstavio novi i20

Redakcija

17.2.2015

Vodeći u klasi kada je riječ o prostranosti, vrhunski kvalitet i premium dodaci, sofisticirani dizajn, razvoj, konstrukcija u Evropi... sve su to, kako tvrde u Hyundiju, osobine nove generacije modela i20, predstavljene u BiH, kojom južnokorejski proizvođač namjerava preuzeti veći dio popularnog tržišta B-segmenta automobila.

Ambicije Hyundaija nisu neutemeljene, jer je, kao i sa svim ostalim njegovim modelima, i sa i20 napravljen ogroman generacijski skok.

Iznad očekivanja

Nova generacija i20 ostaje dosljedna svojim principima, a to je pružiti vrijednost iznad očekivanja. Duža, niža i šira od prethodnika, nova generacija razvijena je u Hyundaijevom centru u Riselshajmu u Njemačkoj. Karakterne linije vozila inspirirane su dizajnom fluidne skulpture, s linijama i atletskim profilom koji vozilo čine snažnom i sofisticiranom pojavom.

Zahvaljujući novom razmaku međuosovinskog rastojanja, koje je produženo za 45 milimetara, na ukupno 2.570, kreirano je više prostora za putnike. Vodeća u klasi prostranosti unutrašnjeg prostora (1.892 mm), pruža podjednako dovoljno prostora za noge putnicima naprijed i natrag te tako čini ovo vozilo dovoljnim za pet odraslih putnika. Prtljažni prostor iznosi 326 litara (veći za 10 posto), a preklapanjem sjedišta raste na 1.042, što povećava svestranost automobila, naročito ako imamo u vidu činjenicu da je dostupna i opcija duplog dna.

Privlačan mlađima

Nova generacija i20 nudi sofisticiran i luksuzan prostor, koji će definitivno privlačiti i mlađu publiku. Kabina je urađena od vrhunskih materijala te, zajedno s hromiranim detaljima, kreira modernu i sofisticiranu unutrašnjost. Brojni tehnološki dodaci koje smo do sada mogli pronaći samo u većim i vozilima više klase, sada prvi put možemo pronaći i u i20. To su grijanje volana, sistem odmagljivanja, sistem upozoravanja prilikom prelaska u drugu traku, jedinstveni u klasi panorama krov i još mnogi drugi dodaci. Pored svega toga, jedinstvena pojava u ovom vozilu je panoramski električni krov, koji se može u potpunosti otvoriti.  

Nova generacija dostupna je sa četiri motora, a svi su testirani da bi se osigurala prikladnost evropskim cestama u rigoroznim vremenskim uvjetima, od južne Evrope do Skandinavije.

Startna cijena 22.990 KM

Cijena osnovnog modela na našem tržištu, sa 1,25-litarskim benzinskim motorom od 84 konjske snage i opremom Economic, je 22.990 KM. Osim njega, u ponudi su još 1,4-litarski benzinac od 100 KS (osnovna cijena 23.990 KM), te dva dizelaša, 1,1-litarski od 75 KS (25.990 KM) i 1,4-litarski od 90 KS (26.990 KM). Prosječna kataloška potrošnja kreće se od 4,0 do 5,5 litara na 100 kilometara.

Hyundai Auto BH pripremio je za sve zainteresirane promotivnu prodajnu akciju s kamatnom stopom od 3,99 posto te popuste do 3.000 KM na redovnu cijenu u zavisnosti od načina plaćanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.