AUTO-MOTO

GODIŠNJICA SMRTI AYRTONA SENNE Prije 21 godinu napustila nas je legenda Formule 1

Brazilac život izgubio na stazi Imola u San Marinu

Autor:(D. K.)

1.5.2015

Na stazi Imola u San Marinu prije tačno 21 godinu poginuo je jedan od najvećih vozača Formule 1 Ayrton Senna. Brazilac će ostati upamćen po tri titule šampiona, te kao čovjek koji je F1 učinio jednim od najpopularnijih sportova na svijetu.

Također, njegovi dugogodišnji dueli sa Alanom Prostom su među najlegendarnijim okršajima dvojice vozača u historiji auto-moto sporta, prenio je B92.

Senna je debitovao 1984. za Toleman tim, a iste godine je izvezao jednu od legendarnih trka kada je na vlažnoj stazi Monaca prestigao Prosta u ciljnoj liniji.

Na kraju godine je prešao u Lotus u kojem je zabilježio prvu od šest pobjeda u naredne dvije godine, čime je privukao pažnju McLarena. Već u debitantskoj godini je osvojio titulu, nakon čega su uslijedile dvije legendarne sezone i epski dueli sa Prostom.

Osvojio je još dvije titule prije tragičnog 1.maja 1994. godine u San Marinu. Njegov bolid je u sedmom krugu neobjašnjivo izletio sa staze i zakucao se u barijeru pri brzini od 300 km/h. Senna je preminuo u bolnici.

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.