Jaguar oborio rekord

Avaz.ba
04.08.2017 12:50

Novi Jaguar E-PACE je oborio zvanični Guinnessov rekord na svom prvom predstavljanju u Londonu u "Ekscel hali", jednoj od rijetkih lokacija koje su pružale uslove za Jaguarov najnoviji poduhvat - skok od 15 metara sa obrtom od 270 stepeni. 

Vozač se dugo pripremao za ovu akrobaciju koja je do sada bila viđena samo na filmu. 

Zapravo, kao inspiracija poslužio je film o Jamesu Bondu "Čovjek sa zlatnim pištoljem" u kome glavnu ulogu tumači legendarni glumac Roger Moore. Gledaoci, među kojima su bile i brojne zvijezde, bili su oduševljeni spektaklom pred njihovim očima, a cjelokupan ugođaj je upotpunjen fantastičnim nastupom Pete Tong & The Heritage Orchestra. 

- Iako prepoznat kao sportski automobil, E-PACE je SUV kog karakterišu prostran enterijer, pojačana bezbjednost, sa proporcijama porodičnog automobila i žestokim performansama, koje inače nisu tako tipične za ovako praktično vozilo - izjavio je direktor dizajna Jaguara. 

U ponudi će odmah biti nekoliko verzija modela koji se razlikuju po opremljenosti i dizajnu. Pored osnovnog modela tu su E-Pace S, SE, i najveći najviši paket E-Pace HSE.

Motori 2,0-litarskog turbo dizela od 150 KS (Ingenium D150), sa pogonom na prednjim točkovima i 6-stepenim manuelnim mjenjačem, uz mogućnost izbora i za 4WD pogon i 9-stepenim automatikom. Svi ostali modeli - dizel D180 i D240, kao i turbo benzinci P250 i P300 su sa pogonom na sva četiri točka, kao i sa devetostepenom automatskom transmisijom. 

Najsnažniji model P300, ima 2,0-litarski turbo benzinac od P300, do 100 km/h stiže 6,4 sekunde, uz maksimalnu brzinu od 243 km/h. Imajući u vidu ovakve performanse direktna konkurencija novog E-PACE bi bili audi Q3 ili BMW X1. Cijena za osnovne pakete novog člana porodice je ispod cijene za Range Rover Evoque.

Tagovi

Jaguar
NA VRH