AUTO-MOTO

Historijski uspjeh Aston Martina

Avaz.ba

28.8.2017

U Aston Martinu mogu biti presretni poslovnim rezultatima i s optimizmom gledati na obećavajuću budućnost.

Još prije nekoliko godina govorilo se o mogućem gašenju slavne marke sa Otoka. Nakon što ih je Ford odbacio, sa zastarjelom gamom i neizvjesnom budućnosti, mnogi su predskazivali skori kraj. No, veliko ime privuklo je ulagače, a nova strategija je ubrzo polučila rezultate.

Prvi kvartal ove godine ukazao je na mogući potpuni oporavak. Prihodi su drastično porasli, a konačno se poslovalo u plusu. To nije bila slučajnost, pa tako Aston Martin sada ima priliku prvi puta u historiji godinu zaključili s prihodom od milijardu dolara.


Polugodišnji rezultati govore o 94-postotnom povećanju prihoda ostvarenim na snažnom rastu prodaje. U prvih pola godine prodaja je skočila za nevjerojatnih 67 posto u odnosu na godinu prije. Od 2.439 prodanih automobila najviše ih je otišlo put Amerike i Kine, a značajan dio ostao je u Velikoj Britaniji. Najzaslužniji za uspjeh je svakako novi DB11, ali i brojni specijalni modeli. Pritom je cijena prosječnog Aston Martina koji je našao put do kupca, skočila za čak 25 posto, na čak 161.000 eura.

Pritom Aston Martin još nije ispucao još svoje najjače adute. Tu je novi DB11 sa 4.0 V8 motorom iz AMG-a, a već 2019. godine na scenu dolazi električni RapidE. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.