AUTO-MOTO

Audi Aicon koncept: Budući "robotski taksi"

Avaz.ba

14.9.2017

Audi Aicon je 2+2 koncept koji je predstavljen na Salonu automobila u Frankfurtu, a koji prikazuje kako će izgledati budući luksuzni samovozeći sedan ovog njemačkog proizvođača. 

Pravljenjem ovog vozila Audi demonstrira svoju inovativnost kad je riječ o tehnologiji pogona, vješanju, digitalizaciji i održivosti, dajući mu luksuznu unutrašnjost koja bi trebalo da je nalik kabini prve klase putničkog aviona.

Koncept nema upravljač niti pedale, ali Audi ipak još ne želi da ga zove „robotski taksi”. Kad je riječ o izgledu, on je 5.444 mm dug, 2.100 mm širok i 1.506 mm visok. To ga pozicionira u D segment, sa 3.470 mm međuosovinskim rastojanjem.

Prostranost njegove kabine, kao i ogromni 26-inčni točkovi kazuju da ovo definitivno jeste vozilo iz budućnosti. Napredna LED tehnologija je jedna njegova specijalna karakteristika. Naime, on uopće nema konvencionalne farove i zadnja svjetla, već su ih zamijenili digitalni paneli-displeji. 

Na njima se mogu prikazivati animacije, grafike, kao i informacije, i to u bilo kojoj boji, što će biti posebno korisno u komunikaciji sa puješacima i biciklistima u potencijalno opasnim situacijama.

Zahvaljujući ovoj tehnologiji on će moći da osvijetli put i okruženje i projektuje signale u visokoj rezoluciji po putu, komunicirajući na taj način sa drugim učesnicima u saobraćaju. 

Njegov radarski i laserski sistem potpuno će istisnuti potrebu za dugim svjetlima, pošto su u stanju da „uoče” sve što se nalazi na putu, čak i u mrklom mraku. Osim toga, on ima svog malog „svjetlosnog saputnika“ – mini dron s baterijskom lampom koja osvjetljava trotoar putnicima.

Aicon ima vrata koja se mogu otvarati od naprijed i od nazad. Pošto nema središnjeg nosača, čitava kabina je izložena putnicima kako bi ušli u automobil. Kada se dva individualna prednja sjedišta pomjere nazad dobije se izuzetno prostrana kabina, udobna za četiri putnika. 

Prtljažni prostor je, kako kaže Audi, pozamašan. Pošto je u pitanju električno vozilo, prtljažni prostor nalazi se i u prednjem i u zadnjem delu automobila, ukupnog kapaciteta 600 litara.

Osnovne vrijednosti na kojima se zasniva Aicon koncept su udobnost, komunikacija i sloboda tokom dugih putovanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.