AUTO-MOTO

Frankfurt: Predstavljen Lamborghini Aventador S Roadster za 2018.

Foto Twitter

Avaz.ba

21.9.2017

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Lamborghini je na Auto-salonu u Frankfurtu izložio restiliziranu verziju Aventadora s otvorenim krovom. Poslije prošlogodišnjeg redizajna Aventadora Coupe, koji je tom prilikom dobio oznaku “S”, stigao je i osvježeni Roadster za 2018. sa istim dodatkom u nazivu. 

Inače, dizajn spoljašnjosti Aventadora S izveden je pod utjecajem Superveloce (SV) verzije, tako da automobil sada izgleda agresivnije zahvaljujući naglašenijem prednjem spliteru i potpuno preoblikovanom braniku, te većim otvorima za zrak.

Za razliku od kupe varijante, ovaj automobil umjesto fiksnog ima sklopivi tvrdi krov čija je masa ispod šest kilograma. 

Paneli od kojih se krov sastoji lako se skidaju i odlažu u prtljažni prostor smješten na prednjem dijelu automobila. Lamborghini je saopćio da je panele, izrađene od ugljeničkih valkana, moguće naručiti u mat završnoj obradi ili u viskom sjaju.

Iako sklopivi krov ima veoma malu masu, Aventador S Roadster za 2018. teži je 50 kg od modela S Coupe, zbog dodatnih ojačanja karoserije, pa je ukupna masa vozila 1.625 kg. Ispod poklopca motora nalazi se poznati 6.5 V12 koji sada proizvodi 740 ks (40 ks više nego na verziji pre redizajna) i 690 Nm maksimalnog obrtnog momenta. 

Aventador S Roadster od 0 do 100 km/h stiže za tačno tri sekunde, a maksimalna brzina je 350 km/h. 

Kao i restilizirani Coupe, i Roadster je opremljen sistemom upravljanja na sva četiri točka, što će poboljšati agilnost vozila i stabilnost u krivinama i prilikom skretanja, kako pri manjim tako i pri velikim brzinama. 

Početna cijena automobila u Evropi iznosi 313.666 evra, a prve isporuke očekuju se u februaru 2018.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.