AUTO-MOTO

Sa dvadeset godina pobjeđuje svjetske šampione

AFP. Maks Ferštapen slavi pobjedu u Sepangu

Piše: R.B.

2.10.2017

Dok njegovi vršnjaci razmišljaju o telefonima i provodima, od roditelja traže novac za vozački ispit, on s 20 godina vozi brže od 300 km/h i pobjeđuje svjetske šampione.

Njegovo ime je Maks Ferštapen (Max Verstappen) i sve je veća prijetnja šampionima iz Mercedesa i Ferrarija.  

Maks je jučer slavio drugu pobjedu u najbržem cirkusu na svijetu. Nakon što je u prethodnoj utrci učestvovao u pravom karambolu, Ferštapen je u drugom krugu na stazi Sepang pokazao kakav je talenat. Napao je trostrukog svjetskog prvaka Luisa Hamiltona (Lewis), prošao ga kao da ne postoji i u svega nekoliko krugova stekao prednost dovoljnu za pobjedu.

AFP

Neki smatraju da je Maks novi Sebastijan Fetel (Sebastian Vettel), jer u određenim situacijama podsjeća na najbolje dane njemačkog automobiliste. Međutim, sve je više onih koji letećeg Holanđanina porede s mitskim Airtonom Senom (Ayrton Senna).

Teško je reći da li neko može biti Senin nasljednik. Ali, ako pogledamo kako se Sena ponašao na stazi, Maks Ferštapen je legitimno ime za nasljednika.

Ako pitate Maksa on se vidi kao Fernando Alonsko, kojeg mnogi smatraju najkompletnijim vozačem na svijetu. Savjetnik za motorsport u Red Bullu Helmut Marko je još prije četiri godina, kada je Maks bio maloljetan, kazao da je on vjerovatno novi Sena.

"U ovom slučaju ne smijete gledati njegove godine. Stručnjaci zaduženi za razvoj mladih vozača razgovarali su s Ferštapenom i svi oni kažu da se više čini kao 22-godišnjak nego trenutno 16-godišnjak. Profesionalno se utrkuje od četvrte godine pa očekujemo da bude konkurentan od prve utrke. Ne kockamo se – znamo što radimo", rekao je Marko prije četiri godine i očito je znao šta radi.

Tribine na stazama Formule 1 još uvijek su rezervisane za crvene i sive boje, ali na onim narandžastim dijelovima decibeli skaču svaki put kada Maksov bolid projuri. Osim vozačkih vještina, mladi Holanđanin je i nova tinejđerska zvijezda, koji bi uskoro mogao biti budući Riki Martin (Ricky) Formule1. 

Međutim, ako pitate Maksa, njega slava ne zanima i posvećen je samo Formuli 1, no tako su na počecima govorili mnogi.

Najbolje godine su pred njim, ima bolid u kojem može napredovati bez pritiska osvajanja titula i u ekipi je koja je pokazala da zna napraviti šampionska. Da li će Maks naslijediti Fetela vidjećemo možda već naredne sezone. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.