AUTO-MOTO

Najava: 11. reli Jahorina

Avaz.ba

5.10.2017

U Sarajevu će 14. i 15. oktobra 2017. godine biti održan 11. reli Jahorina koji se boduje za Šampionat Bosne i Hercegovine i Kup Bosne i Hercegovine, a upisan je u FIA kalendar Centralnoevropske zone (CEZ) za 2017. godinu.

Očekuje se učešće posada iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Mađarske i Bosne i Hercegovine. 

Prije nego bude objavljena zvanična lista prijavljenih takmičara, stigla je i takozvana lista pretprijava na kojoj se nalaze posade koje su najavile svoj dolazak u Sarajevo i učešće u ovom takmičenju. Pored domaćih vozača, svoje gostovanje su najavile i posade iz Srbije i Slovenije.

Domaća publika će nakon dugo vremena imati mogućeg favorita za pobjedu u generalnom plasmanu relija. Posada Miro Gerh/Dražen Komarica na Jahorinu dolaze s velikim ambicijama i u vrhunski pripremljenom Peugeotu 208 R2. Ozbiljnu konkurenciju posadi Gerh/Komarica predstavljaju dvije posade u dva Clia. Prva je iz Srbije, Željko Milutinović i Aleksandar Petričević, šampioni Kupa BiH u 2016. godini, dolaze s namjerom da ponove rezultat sa 50. Srbija Relija. Milutinović je poznat po svom atraktivnom stilu vožnje pa će publika sigurno imati u čemu uživati tog oktobarskog vikenda. Druga posada stiže iz Jablanice, Đani Đelmo i Alen Jusić su prošle godine na iznenađenje mnogih pobijedili u ukupnom poretku relija za Šampionat BiH, a treće mjesto u generalnom plasmanu relija je bio šlag na tortu.


Od domaćih vozača svakako treba spomenuti novog prvaka klase E1-17 na brdskim stazama Edisa Hadžipašića kojem bi ovo bio prvi nastup na reliju. Prošlogodišnji šampion BiH u reliju Azer Kurtović već tradicionalno nastupa na sarajevskom reliju. Kao i prošle godine, na desnom sjedištu Peugeota 106 GTi N2 bit će Mirsad Krainović. Iz BiH je dolazak prvi put u ovoj disciplini najavila posada Armin Mujkanović/Haris Memišević u Zastavi Yugo Gr.A.

Atraktivne vožnje su nešto što karakteriše Roka Jerkiča. U svom vrhunskom MG-u 105 grupe A redovno ostavlja publiku bez daha, a konkurenciji ne ostavlja nimalo prostora. Pored Jerkiča, iz Slovenije su svoj nastup najavili Nihad Alić/Tadej Verder (VW Polo 1.4 Gr.A) i Anton Sitar/Sonja Krašovec (Renault Clio N3).

Pravu zabavu možemo očekivati od tri posade u klasi Yugo “Mali N”. Sve tri posade dolaze iz Srbije. Stefanović i Šolajić dolaze prvi put u Sarajevo, dok će Blagojeviću ovo biti drugi nastup pred sarajevskom publikom.

Ceremonijalni start relija planiran je za subotu, 14. oktobra 2017. godine ispred BBI Centra, gdje će u nedjelju 15. oktobra, biti održano i svečano proglašenje pobjednika. Predviđeno je da se vozi šest brzinskih ispita na stazama Vraca, Trebević i Stari Grad, ukupne dužine 60 km, od kojih će prva dva biti noćni brzinski ispiti, i to Vraca 1-2 (Kratki Trebević). Rok za prijave posada je do 9. oktobra 2017. godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.