AUTO-MOTO

Kakva drama: Dovi u posljednjim krivinama pobijedio Markeza na Hondinoj stazi

Twitter

Piše: R. B.

15.10.2017

Andrea Doviciozo (Dovizioso) na Ducatiju slavio je jutros na utrci za Veliku nagradu Japana, u rijetko viđenoj drami na jednoj utrci Moto GP. 

Uslovi su bili i više nego teški, staza je bila prekrivena vodom, a kiša je konstantno rominjala. 

Joan Zarko (Johan Zarco) startovao je sa prve pozicije, ali nije dobro krenuo. Utrku je poveo Mark Markez (Marc Marquez) na motoru Honde, koja je i vlasnik staze Twing Ring u Motegiju. Međutim, ubrzo ga je pretekao Danilo Petrući (Petrucci), koji je vodio desetak krugova. 

Petrući je sredinom utrke počeo gubiti tempo, a pristizali su Markez i Doviciozo. Jedanaest krugova do kraja Markez i Dovi prolaze naprijed i narednih šest voze bez većih uzbuđenja. 

A onda je krenula drama, koja je kulminirala na kraju. U trećem krugu viđena je velika borba, oba vozača smjenjivala su se u vodstvu. Markez je ipak u dva posljednja krug ušao kao prvi. Posljednji krug Dovi je bio na točku Hondinog Španca. 

Četiri krivine prije kraja posljednjeg kruga utrke, Dovi pravi veliki manevar, u posljednjoj krivini ispravlja motor, daje pun gas i dolazi do velike pobjede. Italijani su sigurno bili u transu, iako je najveći Valentino Rosi (Ross) izletio sa staze. 

Marquez je prošao kao drugi, za zaostatkom manjim od tri desetinke. Treći je kroz cilj prošao Petrući na motoru Octo Pramac Racing tima. 


Do kraja šampionata ostale su tri utrke. Markez ima 11 bodova prednosti, a Doviciozo će već naredne nedjelje u Australiji pokušati da ga pretekne ili eventualno dodatno smanji prednost. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.