AUTO-MOTO

Šok: Ferari napušta Formulu 1 zbog novih pravila

Avaz.ba

3.11.2017

Od osnivanja takmičenja i prve sezone 1950. godine, Ferari je sastavni dio Formule 1. Najprepoznatljiviji brend u "najbržem cirkusu" je godinama uticao na važne odluke, a sada bi zbog jedne mogli da naprave neočekivan i potpuno iznenađujući potez. 

Predsjednik italijanskog velikana Serđo Markione najavio je da bi Ferari mogao da napusti Formulu 1 ukoliko uslovi poslije 2020. godine ne budu povoljni za njih.

Naime, novi vlasnici, kompanija Liberti medija ima planove za razvoj novih pogonskih jedinica od 2020. godine. Osim toga, vlasnici imaju i strategiju preraspodjele prihoda kako bi se pomoglo manjim timovima.

- Liberti ima nekoliko dobrih namjera, od kojih je jedna i smanjenje troškova, što mislim da je dobro. Ali sa nekoliko stvari se ne slažem - rekao je Markione.

Ferari je ugovorom vezan za Formulu 1 upravo do 2020. godine, a i sama mogućnost napuštanja takmičenja djeluje prilično nestvarno.

- Činjenica je da će doći do promjena u strateškom razvoju i vidimo da će se sport od 2021. promijeniti, a to će Ferari prisiliti na donošenje nekih odluka. Mora biti apsolutno jasno da ako ne pronađemo niz rješenja čiji rezultati su korisni za održavanje robne marke i tržišta, te jačaju jedinstven Ferarijev položaj, mi nećemo učestvovati - izjavio je predsjednik Ferarija.

Markione bi mogao da ostane upamćen kao predsjednik koji je izveo Ferari iz Formule 1, ali njega to ne muči. On ističe da bi ukoliko se to dogodi radio na alternativnoj racionalnijoj strategiji.

- Ono što znam jeste da je Formula 1 dio našeg DNK od kada smo osnovani, pa nije kao da se možemo drugačije definisati, ali ne želimo da učestvujemo u sportu ako promijeni svoje prepoznatljivo lice - jasan je Serđo Markione.

Ipak, prvi čovjek tima iz Maranela je djelimično ublažio svoju poruku rekavši da prvo mora da vidi kakva će pravila biti.

- Ne želim da prejudiciram bilo šta, idemo sljedećeg utorka na sastanak sa najboljim namjera, vidjet ćemo gdje će nas to odvesti - izjavio je Markione.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.