AUTO-MOTO

Šampion na zidu, Botasu pol pozicija

AFP

Piše: R. Be.

11.11.2017

Finac u Mercedesovom bolidu, Valteri Botas (Valtteri Bottas) došao je do prve startne pozicije, u posljednjem krugu današnjih kvalifikacija za Veliku nagradu Brazila. 

Sebastijan Fetel (Sebastian Vettel) u Ferrariju skoro je viđen na čelu kolone, posebno jer je na kraju kvalifikacija počelo kišiti. Ipak, njemački automobilista je slabije odvezao posljednji krug, što je Botas iskoristio i sa 0.38 sekundi pretekao Fetela. 

Priča kvalifikacija sigurno bi bila drugačija, da Luis Hamilton (Lewis) nije izletio sa staze na samom početku. On je izgubio kontrolu na bolidu tokom prvog izlaska, nakon čega je završio na zidu i borba za pozicije bila je završena. 

Ostali su u tom trenutku znali da su im šanse mnogo veće. Botas je na kraju bio najbolju u ključnom trenutku, a iz njega će startovati dvojica Ferrarijevih vozača. Fetel je drugi, a Kimi Raikonen treći (Raikkonen). 

Sa četvrte startne pozicije krenut će Red Bullov Maks Ferštapen (Max Verstappen), dok će iza njega startovati Serhio Perez (Sergio) u bolidu Force India. Perez je zauzeo šestu poziciju, ali će startovati sa pete, jer je danas petoplasirani Danijel Rikardo (Daniel Ricciardo) u Red Bullu zaradio kaznu pomjeranja 10 mjesta unazad. 

Fernando Alonso u Hondi, koji je zauzeo sedmu poziciju krenut će sa šeste. 

Prvih 10 kompletirat će vozači Renaulta Niko Hulkenberg (Nico) i Karlos Sajnc (Carlos Sainz), Filipe Masa (Felipe Massa) u Williamsu, dok će sa 10. pozicije startovati Esteban Okon (Ocon) u Force Indiji.

Utrka za Veliku nagradu Brazila na stazi Interlagos biće vožena u nedjelju od 17.00 sati.    

Hamilton je prije utrke osigurao naslov prvaka u vozačkoj, a Mercedes u konstruktorskoj konkurenciji. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.