AUTO-MOTO

Ljepši spol u najbržem cirkusu na svijetu

Formula 1 prestaje biti samo muški sport

Avaz.ba

1.12.2017

Britanac Berni Eklston (Bernie Ecclestone), gazda Formule 1, imao je prije dvije godine veliku želju da pokrene takmičenje u ženskoj konkurenciji, ali je na kraju sve ostalo na pokušaju. Priča o ljepšem spolu u takmičarskom dijelu najbržeg cirkusa na svijetu ponovo je aktuelizirana ovih dana.  

Veliki interes

Čelnici Svjetske automobilističke organizacije (FIA) imaju ambiciozan plan da 2019. održe prvenstvo za žene. Predviđeno je da se vozi šest utrka, pet u Evropi i jedna u Sjedinjenim Amerčkim Državama.

Pobjednica bi za nagradu dobila testnu vožnju u pravom F-1 bolidu kako bi šefovima momčadi mogla pokazati je li spremna za pravu stvar. Organizatori vjeruju da bi za tri godine ženska inačica Formule 1 bila drugo najgledanije automobilističko takmičenje, iza prave Formule 1.

Veliki broj vozačica pokazao je interes za učešće u ovom takmičenju, ali istovremeno postoje i oni koji su rezervirani prema ovoj ideji. Skeptici, i to, naravno, muškarci, smatraju, naime, da bi se isključivo ženskim prvenstvom potkopao njihov status unutar sporta te strahuju da nikad, zapravo, ne bi dobile priliku u pravoj F-1.

Tri Italijanke

Posljednja žena koja se takmičila u Formuli 1 bila je Italijanka Đovana Amati (Giovanna), i to prije 25 godina. Amati je u tri navrata vozila kvalifikacije i nijednom nije uspjela ući u glavnu utrku.

Jedine dvije žene koje su nastupile baš na utrci bile su, također Italijanke, Marija Tereza de Filipis (Maria Teresa de Filippis) i Lela Lombardi.

Bez prave šanse

Britanka Suzi Volf (Susie Wolff) bila je u periodu od 2012. do 2016. članica prvo Williamsa pa kasnije i Mercedesa. Dogurala je do razvojnog, odnosno testnog vozača, ali je odustala od avanture u Formuli 1 kada je postala svjesna da neće dobiti pravu šansu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.