AUTO-MOTO

Predsjednik Ferarija otvoreno zaprijetio uništenjem Formule 1!

Avaz.ba

19.12.2017

Serđo Marione (Sergio Marchionne) nezadovoljan je smjerom u kojem novi vlasnici vode Formulu 1 i poručio svima koji misle da blefira kako je Ferrari itekako spreman napustiti sport i sa sobom povući ostale momčadi...

Ferari nije osvojio naslov vozačkog prvaka u elitnom automobilističkom takmičenju punih deset godina i boji se da bi se ta negativna serija mogla produžiti, pogotovo ako sport krene u neželjenom smjeru izjednačavanja bolida i motora, što bi još umanjilo šanse za trijumf Italijana.

A baš to žele novi vlasnici Formule 1 i njihov operativac Ros Bravn (Ross Brawn). Nadaju se kresanju troškova, većem broju standardiziranih dijelova motora i izjednačenijem utrkivanju, što je noćna mora čelnika Ferarija pa je predsjednik morao dići glas.

- Smeta mi kad iskusan čovjek poput Bravna ide protiv onog što je u srži Formule 1. Raditi bolide s jednostavnima i jefitinim motorima poput NASCAR-a, to nas ne zanima. Moramo pronaći kompromisno rješenje za budućnost koje će zadovoljiti svakoga,' naglasio je Markione pa zaprijetio:

- U protivnom će Ferari napustiti takmičenje. Oni koji misle da blefiramo se igraju s vatrom. Mislim da Ferari ima moć povući sa sobom i druge momčadi u alternativno prvenstvo.'

Ako će se dogoditi raskol između Ferarija i Formule 1, to će biti 2020. godine, do kada imaju međusobni važeći ugovor. Italijani su znali i u prošlosti prijetiti izlaskom iz takmičenja i osnivanjem alternativnog ako im se pravila igre ne budu sviđala pa je uvijek pronađen kompromis. Valjda će tako biti i ovaj put.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.